Nekimentek az EKB-nak a német bölcsek

Hosszú expozíciós idővel készített kép az Európai Központi Bank frankfurti székházáról 
(MTI/EPA/Boris Rössler)

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150706-gorog-valsag-nepszavazas-allamcsod-gorogorszag-atheni-riport.html
Hosszú expozíciós idővel készített kép az Európai Központi Bank frankfurti székházáról (MTI/EPA/Boris Rössler) http://www.origo.hu/nagyvilag/20150706-gorog-valsag-nepszavazas-allamcsod-gorogorszag-atheni-riport.html
Vágólapra másolva!
Kemény bírálatot fogalmazott meg az Európai Központi Bank monetáris politikájával szemben a német Gazdasági Szakértők Tanácsa. A „bölcsek" úgy látják, hogy az EKB-nak szigorítania kellene a politikáján, mert a jelenlegi gazdasági feltételek mellett felelőtlenségre buzdítja a tagállamokat, ami akár pénzügyi válsággal is fenyegethet.
Vágólapra másolva!

A Tanács által kiadott éves jelentés szerint a jelenlegi gazdasági kilátások arra utalnak, hogy

az EKB-nak szigorítania kellene a kamatpolitikáján.

Miközben ugyanis a defláció kockázata jelenleg alacsony, a laza monetáris politika hosszú távon általános gazdasági kockázatokkal jár – idézi a zerohedge.com az anyagot.

Gazdasági Szakértők Tanácsa

Az 1963-ban felállított, közgazdászokból álló szervezet elsődleges feladata, hogy értékelje a német kormány gazdaságpolitikáját.

Érvelésük szerint az EKB kötvényvásárlási programja olyan kedvező finanszírozási feltételeket teremtett, amelyek arra ösztönözhetik az egyes tagállamokat, hogy elhalasszák a szükséges reformokat. Ezek a reformok mindazonáltal igen lényegesek annak érdekében, hogy megerősödjenek a piacok és javuljon a versenyképesség egy önfenntartó gazdasági talpra állás során – teszik hozzá.

A könnyű pénz veszélyei

Mindemellett a jegybank monetáris politikája olyan kockázatokat épített ki a pénzügyi stabilitásban, melyek

kikövezik az utat egy újabb pénzügyi válsághoz.

A „bölcsek" véleménye az, hogy az alacsony kamatok leépítik a bankok és a biztosítótársaságok nyereségeit, és ezzel párhuzamosan élénkítik a kockázatvállalást. Jóllehet egyelőre nem látszanak egy túlzott hitelexpanzió jelei, néhány területen, például az ingatlanszektorban, már érezhető az árak felfutása.

Vagyis a szakértők azt javasolják az EKB-nak, hogy mivel a makroprudenciális eszközök nem képesek önmagukban garantálni a pénzügyi rendszer stabilitását, így a jelenlegi helyzet és a jövőbeni kockázatok mérlegelésével, fontolják meg a szigorítást. Más szóval,

egy jól időzített keményítés jegyében érdemes lenne lelassítani az EKB mérlegének bővítését

(értelemszerűen az eszközvásárlási program visszafogásával).

Ellentmondások viharában

Mindezzel csupán az a probléma, hogy az európai pénzügyi helyzet jelenleg igencsak zavaros. Egyrészt a németek következetesen kiállnak a fiskális szigor és az ezzel összefüggő reformok mellett, mi több, a „bölcsek" még tovább is mentek egy júliusi jelentésükben. Ebben azt hangsúlyozták, hogy

az együttműködésre nem hajlandó tagországoknak nem kellene veszélyeztetniük az euró létét,

vagyis végső lehetőségként meg lehetne fontolni akár egyes országok kizárását is a monetáris unióból.

Nagy valószínűséggel ez a rész azon államokra vonatkozik, melyek nem akarják követni a német utat, de mi van akkor, ha ezzel a koncepcióval maga az EKB megy szembe? Van némi ellentmondás ugyanis abban – hívja fel a figyelmet a zerohedge elemzése –, hogy egyfelől hangsúlyozzuk a fiskális szigort és a szoros nadrágszíjat, miközben másfelől az EKB nagy lendülettel önti a pénzt a piacra, és lazítja folyamatosan a feltételeket. Nem mellékesen az eddigiek alapján decemberben újabb stimulusra számíthatunk a jegybanktól.

Az Európai Központi Bank frankfurti székháza Forrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

Ráadásul a „bölcsek" a júliusi jelentésben külön kiemelték, hogy a reformok mekkora sikerrel tették ellenállóbbá az eurózónát a válságokkal szemben, miközben jelentősen javult a gazdasági helyzet olyan államokban, mint Írország, Portugália vagy Spanyolország. Tekintve, hogy Portugáliában lényegében éppen a napokban bukott meg a parlamenti kisebbséggel bíró új kormány, amely korábban támogatta a szigorú reformokat,

az EKB-nak nincs könnyű dolga annak eldöntésében, hogy hallgasson-e a „bölcsekre."