Szép szavak a magyarországi bankokról

Kilenc EU-s ország adósosztályzatán rontott a Moody's hitelminősítő, adósságválság, pénzügyi válság
Vágólapra másolva!
Magyar bankok osztályzati kilátásait javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra, egy esetben pedig a besorolást módosította felfelé szerdán a Moody's Investors Service. A lépés előzményeként a nemzetközi hitelminősítő a minap stabilról pozitívra javította Magyarország "Ba1" szintű államadós-besorolásának kilátását is.
Vágólapra másolva!

A Moody's szerda este Londonban bejelentette, hogy az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank devizabetéti, illetve adósosztályzatainak

kilátását pozitívra javította az eddigi stabilról,

a "Ba1/Ba2" sávban mozgó besorolásokat pedig megerősítette.

Feljebb lépett az Erste

A hitelminősítő az Erste Bank Hungary hosszú futamú betéti besorolását egy fokozattal, változatlan stabil kilátással "B2"-re, a bank hosszú távú partnerkockázat-megítélési minősítését (CRA) ugyancsak egy fokozattal "Ba2(cr)"-re, alapszintű adósminőség-értékelésének mutatóját (BCA) "caa1"-re, kiigazított BCA-mutatóját "b2"-re javította.

A Moody's hangsúlyozta, hogy e lépésekhez a magyar szuverén besorolás kilátásának pozitívra javítása vezetett. A hitelminősítő szerint jóllehet a bankok devizabetét-besorolásainak felső korlátot szab a cég által Magyarországra jelenleg érvényben tartott "Ba2" szintű devizabetét-osztályzati országplafon, ám

a banki osztályzatok javulhatnak, ha a magyar szuverén besorolás a Moody's listáján javul,

és ha ennek folyományaként a magyar devizabetét-osztályzati országplafon is feljebb kerül.

Javuló kilátások

A Moody's szerint a kedvezőbb magyar makrogazdasági környezet segíti a magyar bankok hitelkockázati alapmutatóinak javulását, az azonban egyelőre nem valószínű, hogy a bankok hitelprofilja érdemben javuljon.

A magyar gazdaságban érvényesülő hitelkondíciók továbbra is nehezek,

a hitelek iránti igény gyenge, és magas a bankokat terhelő problémás kinnlevőség-állomány - áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.

Magyar bankok kilátását és osztályzatát javította a Moody's Forrás: AFP/Joel Saget

A Moody's mindazonáltal nemrégiben stabilra javította az addigi negatívról a magyar bankrendszer egészére érvényben tartott kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy

a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban

a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody's e lépéshez fűzött indoklása szerint a várható javuláshoz hozzájárul az is, hogy

változóban van a magyar kormány alapállása a bankszektorral kapcsolatban.

A hitelminősítő szerint ennek egyik megnyilvánulása volt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) idén aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.