Évi 300 milliót költünk a képviselők irodáira

Otthon, Otthoni iroda – Ezekre van szükséged, ha otthon is kényelmesen szeretnél dolgozni
Vágólapra másolva!
Az állam több mint 300 millió forintot költ képviselői irodák bérlésére évente. Puch László egykori MSZP-pénztárnok családtagjainak cégétől bérel irodát közpénzből két szocialista képviselőnek az Országgyűlés. Fideszes politikusok pedig éppen a törvényben engedélyezett maximális összegért találtak maguknak megfelelő helyiséget. 
Vágólapra másolva!

Az egyéniben megválasztott politikusok a választókerületükben, az országos listáról bejutók bármely településen működtethetnek „a képviselői tevékenység ellátására alkalmas" irodát.

Az egyetlen megkötés az, hogy a bruttó bérleti díj nem lehet több havi 374 ezer forintnál.

Az átlagos bérleti díj havi 170 ezer forint

A bérleti díjként kifizetett összeg átlagosan 170 ezer forint körül van, több képviselő is csak a lehetséges maximumért vagy ahhoz közeli árért lelt rá a megfelelő ingatlanra – írja a Népszabadság.

A fideszes Nyitrai Zsolt például havi 373 939 forintért veszi igénybe 279 négyzetméteres egri irodáját.

Kiskunhalason a szintén kormánypárti Bányai Gábor talált olyan 105 négyzetméteres ingatlant, amelyet 360 ezer forintért vett bérbe számára az Országgyűlés Hivatala. Ugyanennyit emészt föl Hende Csaba szombathelyi irodájának fenntartása, míg a szintén fideszes Gelencsér Attila pedig Kaposváron bérel havi 370 ezer forintért irodát.

Gyurcsányék a Teréz körúton bérelnek

368 ezerért bukkant megfelelő ingatlanra Fuzik János szlovák kisebbségi szószóló abban a Teréz körúti épületben, amelyet a Demokratikus Koalíció képviselői is használnak. Igaz, Fuzik 89 négyzetméterével szemben a DK négy politikusa – köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök – 275 négyzetméteren osztozik, fejenként 342 ezer forintért.

Gyurcsány Ferenc Forrás: TV2

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa több mint 360 ezer forint költséget vesz le azzal pártjáról, hogy képviselőként igényelhető juttatásával a központi iroda fenntartásához járul hozzá.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gúr Nándor és a jobbikos Farkas Gergely azt a megoldást választották, hogy jelképes, néhány tízezer forintos összegért garzon méretű irodákat bérelnek, így több településen tudnak kapcsolatot tartani a választókkal.

Vona Gábor három irodát bérel

Vona Gábor is használ egy 21 négyzetméteres helyiséget a Heves megyei Verpeléten mindössze 50 ezer forintért (a Jobbik elnöke számára három irodát bérel a parlament, együttesen 340 ezer forintért).

Vona Gábor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Országgyűlés 199 tagjának csaknem fele, 104 képviselő vesz igénybe az Országgyűlés Hivatala által bérelt irodát: 48 fideszes (a 114-ből), 21 MSZP-s (a 29-ből), 17 jobbikos (a 24-ből), 5 KDNP-s (a 17-ből), négy LMP-s (az ötből) és kilenc független képviselő (a tízből), továbbá hét nemzetiségi szószóló (a 13-ból).

Pécsen az MSZP-s Szakács ­László és Tóth Bertalan 186 ezer forintért használ egy ingatlant a Ferencesek utcájában, ennek tulajdonosa a Halexa Kft.

A cég nevében a szerződést Puch Lászlóné, az egykori MSZP-pénztárnok felesége írta alá, de a cég tulajdonosa rajta kívül a házaspár három gyermeke is. Puch már nem képviselő – esetében így nincs összeférhetetlenség –, de ­máig a szocialisták Baranya megyei elnöke.

Forrás: Thinkstock

A legkisebb, 9 négyzetméteres irodát a jobbikos Bana Tibor bérli Körmenden, 80 ezer forintért.

Ötezerrel többért, mint párttársa, Magyar Zoltán, aki a legnagyobb (281 négyzetméteres) irodát használja Kapuváron. Más érdekes példákat is találni a négyzetméterárak közötti eltérésekre. A jobbikos Egyed Zsoltnak 102 ezer forintért bérelnek egy 304 négyzetméteres helyiséget Ózdon, míg 36 négyzetméteres miskolci irodájának bérleti díja 223 ezer forint.