Készen állnak a gazdák rohamára a bankok

Szántóföldek Debrecen határában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban a termőföldárak 8,2 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest, a legjelentősebb művelési ág, a szántó ára pedig 10,3 százalékkal drágult. A legdrágább terül
Szántóföldek Debrecen határában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban a termőföldárak 8,2 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest, a legjelentősebb művelési ág, a szántó ára pedig 10,3 százalékkal drágult. A legdrágább területek Hajdú-Bihar, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében vannak, a legolcsóbbakat Nógrád megyében lehet találni. A tavalyi évben 22,5 százalékkal leginkább Hajdú-Bihar megyében drágult a szántóföld ára és a legtöbb földterület is itt, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cserélt gazdát.
Vágólapra másolva!
Teljes mértékben felkészült a földművesek hiteligényeinek kiszolgálására a hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bank és a hitelt közvetítő Budapest Bank - mondta Németh Lászlóné.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára közölte, hogy az MFB-NHP (növekedési hitelprogram) földhitel futamideje legfeljebb 20 év.

A hitel kamatozása az első tíz évben 1,95 százalék évente.

Ezt követően az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett jutnak hozzá a hitelhez a földművesek.

Termőföldek átlagos eladási árai járásonként Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép 2015

A hitel felvétele igen egyszerű a gazdálkodók számára, mivel egy nyilatkozat kitöltésével előzetes hitelkérelem nyújtható be. Így pedig már az árverés előtt elkezdhetik a hiteligényléssel kapcsolatos ügyintézést a földművesek - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Már érdemes elmenni a bankfiókba

A Budapest Bank fiókjaiban úgynevezett hitelígérvény is kérhető. Ennek birtokában a gazdák úgy vehetnek részt a földárveréseken, hogy ismerik saját hitelképességüket.

miután érvényes és hatályos szerződése lesz a Nemzeti Földalap Kezelő Szervezettel (NFA) a megvásárolni kívánt földterületre. Ilyen hitelígérvényt november 5-e óta lehet kérni. Ebből eddig 193 darabot adott ki a Budapest Bank több mint 6 milliárd forint értékben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hitelt pedig az kaphat, aki a törvényi előírásoknak és a hitelbírálati szempontoknak megfelel. Emellett az árverési biztosítékot befizette, tovább az árverésen személyesen vagy jogi képviselő útján részt vett, és az NFA-val adott földterület megvásárlására érvényes és hatályos szerződést kötött.
Ez utóbbi lehet: a legmagasabb vételi ajánlatot tevő; a helyébe lépő következő legmagasabb ajánlatot tevő (ha az előző adásvétel meghiúsul); elővásárlási jogával élő árverező (neki is meg kell felelnie a már említett négy előfeltételnek).

Minél hamarabb fizetni

"Arra szeretnénk mindenkit ösztönözni, hogy aki az árverésen részt akar venni, és földet akar vásárolni az államtól, minél hamarabb fizesse be az árverési biztosítékot" - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

A jövő héten összesen 460 földterületet árvereznek, de eddig csak 15 esetben fizették be az árverésen való részvételhez szükséges árverési biztosítékot a Budapest Banknál vezetett letéti számlára. "Az árverési biztosíték befizetésére minden esetben legkésőbb az árverést megelőző munkanapon 12 óráig kell sort keríteni" - mondta az államtitkár.