Jövő péntektől több hitelkártyaköltés lesz

infláció árak emelkedése vásárlás
People pass a clothes store in Sydney on July 22, 2015. Australian consumer prices rose 0.7 percent in the three months to June official data showed but annual inflation was soft, giving the central bank leeway to lower interest rates. AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
November 27-én minden a vásárlásról szól: a Black Friday, magyarul fekete péntek napján jelentős árcsökkenéssel lehet műszaki cikkeket, ruhákat vásárolni. Sokan félnek hitelkártyát használni, pedig csak tudni kell, mire figyeljünk. Korábban inkább a férfiak vásároltak hitelkártyára, ma ez már inkább a nőkre jellemző. 
Vágólapra másolva!

Nálunk is beindul fekete péntek

Az Egyesült Államokban évek óta szabadnapot vesznek ki az emberek a Black Friday napján, hogy 50-60-70 százalék árengedménnyel jussanak műszaki cikkekhez, ruhákhoz és egyéb akciós termékhez.

Magyarországon először tavaly tört ki hatalmas vásárlási láz,

amikor az egyik nagy online webáruház fekete pénteket hirdetett. A vásárlások összértéke meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a kedvezmények összege pedig az 550 millió forintot. Elsősorban a háztartási gépek, televíziók, mobiltelefonok, tabletek fogytak, valamint a játékok és babafelszerelési cikkek. Tavaly a vásárlások 11 százaléka mobileszközön keresztül történt.

Az Egyesült Államokban többen szabadságot vesznek ki fekete péntekre Forrás: AFP/Peter Parks

Jövő pénteken kezdődik a vásárlási láz

Idén november 27-re esik a fekete péntek, és mivel akkor már közeledik a karácsony, érdemes előre átgondolni, milyen termékeket szeretnénk megvásárolni akciósan, és okosan megtervezni a költéseket. A K&H adatai szerint

év végén 25 százalékkal megnő a hitelkártya költések száma.

Míg 2010-ben még a férfiak használtak gyakrabban hitelkártyát, az utóbbi három évben ez a trend megfordult és inkább a nők költekeznek így. Az átlagos hitelkeret 322 ezer forint. Jellemzően havonta 7-8 alkalommal fizetünk hitelkártyával, átlagosan összesen 50 ezer forintot egy hónapban.

A határidőkre figyelni kell

A kibocsátott hitelkártyák alapján a teljes lakosságnak Magyarországon közel 200 milliárd forint értékű hitelkerete van kihelyezve. Ez tartalmazza azokat a hitelkártyákat, amelyeket használnak és azokat is, amelyek kihasználatlanul vannak a kártyabirtokosok tulajdonában.

esetleg félnek, hogy kifutnak a kamatmentes periódusból és inkább nem használják a kártyát. A hitelkártya működésénél ugyanis fontos szerepet kap a határidők betartása. A bank pénzét meghatározott ideig, általában 45 napig használhatják az ügyfelek ingyenesen, azaz addig nem számolnak fel kamatot a kihasznált összegre, amennyiben a fizetési határidőig teljes egészében visszatöltik azt” – figyelmeztet dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a tudatos kártyahasználók emellett számos előnyhöz jutnak, akár az éves kártyadíj többszörösét visszakaphatják pénzvisszatérítés keretében.