Elköltöttek 912 milliárd forintot a kínaiak, mert nincs csajuk

Kína China October inflation rises 1.3%, lower than expected China Chinese supermarket hypermarket supercenter consumer consumption CPI inflation economy spending shopping price retail retailing retailer SQUARE FORMAT
A Chinese customer buys instant noodle at a supermarket in Huaibei city, east China's Anhui province, 10 November 2015. China's consumer inflation moderated more than expected in October, while producer prices extended their decline to the 44th straight month, flagging persistent deflationary pressure in the world's second largest economy. The October consumer price index (CPI) rose 1.3 percent from a year earlier, compared with 1.6 percent in September, National Bureau of Statistics (NBS) data showed on Tuesday (10 November 2015).
Vágólapra másolva!
A kínai "szinglik napján", vagyis ma, a 11. hónap 11. napján megkezdődött a világ legnagyobb online vásárlási akciója. Nyitás után alig több mint fél órával 20 milliárd jüan (912,3 milliárd forint) bevételre tettek szert a kereskedők, valamint a szolgáltatást menedzselő platform gazdája, az Alibaba. 
Vágólapra másolva!

Az első 10 milliárd jüant (456 milliárd forint) a vásárlási őrület első 12 és fél percében költötték az online áruház boltjaiban. A nyitás utáni 30 percen körülbelül 45 millióan fizettek, 70 százalékuk okostelefonon.

A szinglik napjának elődjét, az agglegények napját 1993-ban tartották meg nankingi diákok kezdeményezésére, később átkeresztelték és kibővítették, hogy a hajadon nőket is bevonhassák a kapcsolódó rendezvényekbe, köztük az egyedülállóknak szervezett randikba.

Kevés a nő

A kínai egykepolitika közvetett hatásaként Kínában sokkal több a férfi, mint a nő, egyes becslések szerint 2020-ra a házas korúak körében 24 millióval több lesz belőlük, mint nőből.
Az Alibaba 2009-ben kötötte először össze a szinglik napját a vásárlási akcióval. Az eddigi rekordot tavaly állította fel 57 milliárd jüanos (2600 milliárd forint) forgalommal. Az Alibaba idén újabb rekordra számít.

Ez a kínai úriember a családjának veheti a tésztát, de sok fiatal srácnak nem jut már feleség Forrás: Imaginechina/Xie Zhengyi

Az online eladók szerdán kedvezményekkel igyekeznek "felvidítani" az egyedülállókat, miközben sokan barátaikat ajándékozzák meg ebből az alkalomból. Az Alibaba becslése szerint a vásárolt termékek kézbesítéséhez 1,7 millió futár áll készenlétben, 400 ezer kiszolgáló jármű és 200 repülőgép. A kínai posta 760 millió csomagra számít ezen a napon. Tavaly 540 milliót indítottak útnak a szinglik napján.