Elektromos kocsikat tölthetünk a szén-dioxid-kvótákból befolyt pénzből

elektromos töltőállomás
Budapest, 2015. október 14. Egy zöldrendszámos személygépkocsi a budai Várban felállított elektromos töltőállomásnál 2015. október 14-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
2020-ra 54 ezer elektromos járműnek kell forgalomban lennie.
Vágólapra másolva!

A szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételt az elektromobilitás infrastruktúrájának kiépítésére fordítják - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter szerdán, a Dunaújvárosi Főiskola tudományos hete keretében rendezett Elektromobilitás – Zöld nap elnevezésű rendezvényen tartott nyitóbeszédében.

Egy zöldrendszámos személygépkocsi a budai Várban felállított elektromos töltőállomásnál Forrás: MTI/Marjai János

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar kormány által elfogadott Jedlik Ányos-terv alapvető célja az elektromobilitás elterjesztése. Megjegyezte, hogy Közép-Európában Magyarország volt az első, amely átfogó koncepciót alkotott e területen. A tervek között szerepel a belső égésű motorral hajtott járművek kiváltása plug-in hibrid és tisztán elektromos hajtású gépkocsikkal.

A miniszter jelezte, hogy

2020-ra 54 ezer elektromos járműnek kell forgalomban lennie hazánkban,

ehhez azonban előbb megfelelő infrastruktúra szükséges. A kormány gondoskodni kíván a megfelelő lefedettséget biztosító nyilvános töltőállomásokról, erre az idei költségvetésben hétmilliárd forintot különítettek el.