Brüsszel elnézi Magyarországnak, ha megcsúszik a költségvetés

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint az uniós tagállamok költségvetési hiánya ideiglenesen lehet nagyobb a kitűzöttnél, ha a nagyobb hiányt a menekültválság miatti, előre nem látható kiadások okozzák. Csak azok az országok csúszhatnak meg a költségvetésükkel, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt.
Vágólapra másolva!

A migrációs válsággal kapcsolatban felmerülő többletkiadások kezeléséről is szó esett az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin ülését megelőző munkareggelin. A megbeszélés után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a vita eredményeként egyértelművé vált, hogy a Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályai lehetőséget adnak a migrációs kiadások rugalmas elszámolására a költségvetési hiány számításakor, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

El lehet térni a céltól

Az októberi Ecofin-ülésen osztrák és olasz kezdeményezésre, magyar támogatással felmerült a menekültválsághoz kötődő költségvetési kiadások elszámolásának kérdése a Stabilitási és Növekedési Egyezmény szempontjából. Az Európai Bizottság megvizsgálta a kezdeményezést, és a tanácskozáson tájékoztatta a minisztereket álláspontjáról.

A költségvetési folyamatok értékelésénél e szerint

a Bizottság és a Tanács a tagállam kérésére figyelembe veheti a migrációval kapcsolatos kiadásokat,

mivel azok váratlan eseményhez kapcsolódnak (amelyre a kormányzatnak nincs ráhatása), jelentősen befolyásolják az államháztartás egyenlegét, de nem veszélyeztetik a költségvetés középtávú fenntarthatóságát. A fenti feltételek teljesülése esetén azon országoknál, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt (ilyen például Magyarország) megengedhető a középtávú költségvetési cél elérését biztosító kiigazító pályától, vagy a céltól való időleges eltérés, tájékoztat az NGM.

Magyarország ideiglenesen megcsúszhat a költségvetéssel, ha a nagyobb hiányt a menekültválság okozta kiadások indokolják Fotó: Bielik István - Origo

Külön keret kell az EU-s költségvetésbe

A nemzeti költségvetéseket érintő szabályrendszer alkalmazásán túlmenően a migrációval kapcsolatos kiadások finanszírozására az uniós költségvetésben is megoldást keresnek a tagországok. A költségvetésért felelős miniszterek november 13-ai ülésén a 2016-os uniós költségvetés tárgyalásai során ez a kérdés is a fókuszba kerül. Magyarország támogatja a Bizottság által a migráció okozta kiadások finanszírozására kért 1,4 milliárd euró pótlólagos forrás költségvetésbe illesztését.