Rogán Antal: Következményei lesznek, ha kiderül a tanácsadók fizetése

Rogán Antal; Lázár János
Rogán Antal, a Fidesz volt frakcióvezetőjeés Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint jogi és nem jogi következményei lesznek, ha Mesterházy Attila nyilvánosságra hozza, mennyit keresnek a tanácsadók a minisztériumában. Írásbeli válaszában ezért nem is árulta el a számokat, de az MSZP-s képviselő személyesen megnézheti őket. Lázár János viszont tételesen megírta, hogy a Miniszterelnökségen mennyit keresnek a tanácsadók.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal szerint „a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban” az, ha írásbeli válaszban nyilvánosságra hozza, kik mennyi fizetésért adnak tanácsot a minisztériumában. Lázár János viszont nyilvánosságra hozta a számokat.

Aki kérdez: Mesterházy Attila

Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjétől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökség vezetőjétől is megkérdezte írásban Mesterházy Attila MSZP-s képviselő, hogy hány tanácsadó dolgozik a tárcájuknál, kik ők, és mennyit keresnek. A két miniszter válaszait a Hvg.hu szúrta ki.

Aki nem válaszol: Rogán Antal

Rogán Antal azt válaszolta Mesterházy Attilának, hogy megmutatja neki azokat a dokumentumokat, amikből kiderülnek a válaszok, mert ez törvényi kötelezettsége, de ha az adatokat a képviselő nyilvánosságra hozza, „az ebből adódó jogi és nem jogi természetű következmények” már Mesterházy Attilát terhelik, és azokat, akik a nyilvánosságra hozatalban részt vesznek.

Azt Rogán Antal nem fejtette ki, miféle következményekre gondol.

Rogán Antal nem árulta el a pontos számokat, Lázár János igen Forrás: MTI/Kovács Attila

Aki megkerüli a választ: Rogán Antal

A kabinetiroda vezetője annyit azért elárult írásbeli válaszában, hogy a tárcánál a tanácsadók illetménye „nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét”. Tavaly a bruttó átlagbér 238 ezer forint volt, vagyis

a kabinetiroda tanácsadói maximum bruttó 2,4 milliót kereshetnek havonta.

Rogán Antal azt is elárulta, hogy a miniszteri kabinetben egy politikai tanácsadói és két politikai főtanácsadó dolgozik. A Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár kabinetjében két politikai tanácsadói és egy politikai főtanácsadói munkakört létesítettek. A parlamenti államtitkári kabinetben egy politikai tanácsadó dolgozik.

Aki válaszol: Lázár János

Lázár János sokkal kimerítőbb választ adott Mesterházy Attila kérdésére. Ennyi tanácsadó ennyi pénzért dolgozik a Miniszterelnökség alatt:

  • 18 politikai tanácsadó a miniszter alá tartozó egységekben és a Miniszteri Kabinetben, összesen havi 7,9 millió forintos összegért.
  • 2 politikai főtanácsadó a Miniszteri Kabinetben, összesen havi 2,5 millió forintért.
  • 1 politikai főtanácsadó a Miniszterelnök-helyettesi Kabinetben, havi 750 ezer forintért.
  • 18 politikai tanácsadó az államtitkárságokon, összesen havi 9 millió forintért.
  • 6 politikai főtanácsadó az államtitkárságokon, összesen havi 5,7 millió forintért.