A dohányosok rosszul, az autósok jól jártak

NEFI: Megrázó egyperces kisfilmek a dohányzás következményeiről cigi cigaretta
Vágólapra másolva!
Októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Jelentősen csökkent az üzemanyagok ára.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt, 2014. októberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek, írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára 1,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, a friss zöldség, gyümölcs) 17,3, az étolajé 9,6, a tojásé 3,7 százalékkal nőtt, a tejé 9,8, a sajté 8,2, a sertéshúsé 2,5 százalékkal csökkent.

Drágább alkohol, olcsóbb üzemanyag

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,7, a tartós fogyasztási cikkek 1,8, a szolgáltatások 1,7, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára átlagosan 0,4, ezen belül a palackos gázé 13,9 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 6,3 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 16,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A dohányosok rosszul, az autósok jól jártak Forrás: Thinkstock

Drágább lett a ruha

Egy hónap alatt, 2015. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal, ezen belül a cukoré 4,1, a sajté 3,3, a csokoládéé, kakaóé 2,4, a tejé 1,9, az idényáras élelmiszereké 1,7, a liszté 1,4 százalékkal emelkedett. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben (2,3 százalékkal).

Olcsóbb lett a nyaralás

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,3 százalékkal nőtt, a háztartási energiáé nem változott. A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 1,3 százalékkal. Az egyéb cikkek ára ugyancsak átlagosan 0,2, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,7 százalékkal csökkent.

Olcsóbb lett a minden

2015. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek.