Hiába jó a pénztárcánknak, nem lesz tőle jobb

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
Az alacsony olajár a globális felmelegedésért felelős szennyezések visszafogását célzó projekteket is sújtja – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből. Különösen azon projektek vannak veszélyben, amelyek minél többet szeretnének kihozni egy hordó olajból. A szervezet mindemellett azzal számol, hogy csak 2020-ban állhat helyre az egyensúly az olajpiacon.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a nyersolaj árfolyama az évtized végéig hordónként 50 dollár körül marad, akkor a hagyományos energiahordozók visszafoghatják az olyan területek fejlesztéseit, mint az elektromos autó vagy a bioüzemanyag – írja a Bloomberg az IEA alapján. A szervezet szerint ebben az esetben

nagyjából 800 milliárd dollárnyi hatékonysági fejlesztés veszhet el

az autók, a teherautók és a repülőgépek területein.

Tesla Model S elektromos autó töltőre téve New Jerseyben Forrás: Emile Wamsteker—Bloomberg via Getty Images

Növekedés és hatékonyság

Mindez rávilágít arra, hogy a gazdaság és az energiahatékonyság bizonyos esetekben szemben áll egymással. Miközben ugyanis az olcsó olaj (és üzemanyag) jó hatással van a fogyasztók pénztárcájára egyes gazdaságokban, visszafogja az olyan tiszta energiákat is, mint a szél- vagy a napenergia. Mivel pedig ezeknek így hosszabb időbe telik, hogy kifizetődjenek,

globálisan akár az energia-megtakarítások majdnem 15 százalékát is elvéthetjük

– írja az IEA World Energy Outlookja.

Noha az olcsó üzemanyagár erősen visszafogja a bioüzemanyag terjedését, még ennél is nagyobb csapást mér azon lehetőségekre, melyek az energiahatékonyságot igyekeznek növelni, miközben az alacsony üzemanyagárak miatt kitoldódik az időszak, amely alatt az egyes projektek megtérülnek. Az IEA egyébként úgy számol, hogy az olajpiac hordónkénti 80 dolláron nyerheti vissza az egyensúlyát 2020-ban, majd azt követően folyamatos keresletbővülés mellett az árfolyam is tovább emelkedhet.

A következő években újra emelkedhet az olaj ára Forrás: MTI/Kovács Tamás

Középpontban a politika

Az IEA idei előrejelzése szerint az energia iránti kereslet a harmadával bővülhet 2014 és 2040 között, azonban gyengébb lehet a kapcsolat a növekedés és a szennyezési szintek között. Elsősorban azért, mert Kína és India is csatlakozott az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz a hatékonysági szabályok megvalósításában, és a szervezet szerint a következő években további fejlődés várható ezen a területen.

Az alacsony olajár önmagában nem gátolja a megújulók kiterjesztését az energiaszektorban,

de csak akkor, ha a vezetők elkötelezettek maradnak a szükséges szabályozások és politikai lépések meghozatalában – hangsúlyozza a jelentés.

Szükség van a megújuló energiába fektető beruházásokra Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Pörögnek a befektetések

Mindazonáltal az is jól látszik, hogy a megújulók tavaly csaknem a felét adták az új beruházásoknak a villamosenergia-termelésben, és az IEA szerint 2030-as évek elejére megelőzhetik a szenet mint legfontosabb villamosenergia-forrást. Ezzel pedig 2040-re az EU-ban 50 százalékos lehet a piaci részesedésük, míg 30 százalékos Kínában és Japánban, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékos.

Ezek a befektetések pedig segítenek 2,7 Celsius-fokon tartani a globális hőmérséklet emelkedést az évszázad végéig – írják. Jóllehet ez még mindig magasabb lenne, mint az ENSZ által megfogalmazott 2 fokos cél, de sokkal jobb a 4 foknál, melyet a tudósok jósolnak akkor, ha nem történnek megfelelő változások.