Véget ér a BRIC-korszak

BRICS-országok Putyin orosz elnök
Russian President Vladimir Putin (L), Indian Prime Minister Narendra Modi (3rd L), Brazil's President Dilma Rousseff (C), Chinese President Xi Jinping (4th R) and South African President Jacob Zuma (2nd R) walk after the welcoming ceremony during the BRICS Summit in Ufa
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachsnál befejeződik a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát tömörítő BRIC befektetési korszaka, miután a bank eszközmenedzsment részlege a múlt hónapban beolvasztotta a veszteséges BRIC alapját egy szélesebb körű feltörekvő piaci alapba. A döntés mögött az áll, hogy a legendás csoport már igencsak szenvedett a végnapjaiban.
Vágólapra másolva!

A Goldman azért húzta ki a dugót a 9 éve működő termékéből, mert a hivatalos közlése szerint nem várható jelentős eszköznövekedés az előrelátható jövőben – írja a Bloomberg. A BRIC rövidítés egyébként maga is a Goldman korábbi közgazdászától, Jim O’Neilltől származik, aki 14 évvel ezelőtt így próbálta felhívni a figyelmet az akkori példa nélküli befektetési robbanásra.

Eltűnt a felívelés Forrás: Reuters

A fordulat

Az idő kereke azóta fordult egyet. A legnagyobb feltörekvő piacok ugyanis komoly nehézségeket élnek át, amit jól mutat, hogy Brazília és Oroszország recesszióba csúszott, Kína pedig, miután sokáig a világgazdaság motorjának számított, rég nem látott alacsony növekedési rátákat produkál. A BRIC alap bukását mindazonáltal nem csak az eredményezte, hogy

a 2010-es tetőpont óta elveszítette az alap eszközértékének 88 százalékát,

hanem az is, hogy egyre kevésbé vonzó az egyetlen befektetési területre irányuló koncentráció a különböző piacok árukapcsolásával szemben.

A BRIC alapot az Emerging Markets Equity Fund nevű feltörekvő piaci alap nyeli le, annak érdekében, hogy – miként a Goldman fogalmaz – optimalizálják az eszközöket, illetve elkerüljék az átfedéseket. A banknál azért nem a likvidálás, hanem az összeolvadás mellett döntöttek, mert meglátásuk szerint a befektetők így egy sokkal diverzifikáltabb lehetőséghez jutnak, miközben a feltörekvő piaci alap egy, három és ötéves viszonylatban is felülteljesítő volt.

A Goldman Sachs által kezelt BRIC-alap eszközállományának változása 2007 óta Forrás: Bloomberg

Erő és stratégia

A BRIC alap mindemellett 21 százalékot gyengült az elmúlt 5 évben idén október 23-mal bezárólag, amely az összeolvadás előtti utolsó kereskedési nap volt. A kezelt eszközök szintje ezzel párhuzamosan 98 millió dollárra zuhant a 2010-es 842 milliós tetőpontról. A Goldman szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a feltörekvő piaci befektetések továbbra is stratégiai fontosságúak a banknál, és ezentúl is javasolni fogják majd ezeket az ügyfeleiknek.

Miután a BRIC rövidítést megalkották, a csoport igen nagy gazdasági erőre tett szert, amit az is mutat, hogy ezek az országok a globális devizatartalékok 40 százalékára tettek szert, mindössze 10 évvel a név kitalálása után. Ezzel párhuzamosan a 2010-ig tartó évtizedben az MSCI BRIC indexe 308 százalékos hozamot generált, szemben az S&P 500 index 15 százalékos erősödésével.

Az iShares MSCI Bric Index és az S&P 500 index relatív teljesítménye 2007 novembere óta Forrás: Yahoo Finance, Investor.hu

Kiút a szenvedésből

Jóllehet még mindig

a BRIC országai adják a globális gazdaság több mint egyötödét, minden „tagállam” gazdasági nehézségekkel néz szembe.

Brazília az elmúlt negyedszázad legrosszabb recessziójától szédeleg, az orosz vállalatokat a nemzetközi szankciók elvágták a nemzetközi tőkepiacoktól, a kínai vezetést emellett igen váratlanul érte az idei részvénypiaci összeomlás, amely piaci értéken 5 ezer milliárd dollárt söpört el, de még a szép növekedési számokkal bíró Indiában is nehéz a helyzet, mivel a kormány folyamatosan harcol a reformok keresztülvitelével.

Mindent összevetve a befektetők 1,4 milliárd dollárt vontak ki a BRIC országokba fektető alapokból idén (november 4-ig), amivel már több mint 15 milliárd dollárra tehető a 2010 vége óta tartó tőkekiáramlás szintje – derül ki az EPFR Global adataiból.

Egyes elemzők szerint ráadásul az egész BRIC koncepció téves volt, mivel olyan országokat gyűjtött egy csoportba, melyek teljesen különbözőek egymástól – mondta a Bloombergnek Xavier Hovasse, a Carmignac Gestion feltörekvő piacokkal foglalkozó alapmenedzsere. Kiemelte, a piacokat manapság sokkal inkább országspecifikus tényezők, mintsem globális trendek hajtják, éppen ezért jelentős eltérések figyelhetők meg a teljesítményekben.