Semmi nem állíthatja meg Szaúd-Arábiát

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiának eltökélt szándéka, hogy ragaszkodjon a politikájához, és elegendő olajat pumpáljon ahhoz, hogy fenntartsa globális piaci részesedését. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a saját gazdaságának is pénzügyi nehézségeket okoz.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb olajexportőre annyi olajat fog kitermelni, hogy megfeleljen a vásárlói keresletnek – mondták tisztviselők a Financial Timesnak. Ez arra utal, hogy Szaúd-Arábia nem fog változtatni a taktikáján a december 4-i bécsi OPEC-találkozó előtt.

„Az egyetlen dolog, amit most tennünk kell, hogy hagyjuk a piacot dolgozni” – mondta Khalid al­Falih, az állami tulajdonú Szaúd-Arábiai Olajtársaság (Saudi Aramco) elnöke. Hozzátette, nincsenek viták arról, hogy csökkentsék az olajkitermelést.

A lesokkolt piac

A szaúdiak tavaly novemberben rázták meg az olajpiacot, amikor az OPEC úgy döntött, hogy nem vágja vissza a kitermelését, világossá téve, hogy a királyság felhagy azzal a politikájával, hogy csökkenti a kitermelést az olajár stabilizálásának érdekében. Azóta a tavalyi hordónkénti 115 dolláros magasságból 50 dollárra zuhant az olajár.

A Brent típusú olaj árfolyammozgása 2003 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

A világ olajtársaságai és a befektetők mindazonáltal egyre nehezebben viselik el Szaúd-Arábia politikáját, melyet Ali al­Naimi olajminiszter neve fémjelez, és melyet nemcsak a korábbi Abdullah király, de a jelenlegi uralkodó, Salman is jóváhagyott. Az üzleti hangulat ráadásul egyre erősebb hazai kritikákat is kivált a politikával szemben.

A taktika lényege

Rijádi tisztviselők szerint azonban

a jelenlegi taktika 1-2 éven belül meghozza majd a gyümölcsét, amikor a kereslet újjáéled, és az olaj ára is talpra áll.

A szaúdi vezetők lényegében azzal érvelnek, hogy amikor az OPEC korábban visszavágta a kitermelését, olyan szintekre nyomta fel az olaj árát, melyeken a magasabb költségekkel járó technológiák – mint a palaolaj vagy a mélytengeri olaj kitermelése – kockázat nélkül megtérülhetnek. A jelenlegi logika szerint pedig a királyság most nem lépne fel „ingyen biztosítással”, hanem igyekezne kiszolgálni a piaci keresletet. A drágább kitermelési technológiákat alkalmazók egyébként 100 dolláros hordónkénti olajár mellett érezhették biztonságban a befektetéseiket – hangsúlyozta Falih.

Az egészségügy miniszteri posztot is betöltő Falih kiemelte továbbá, hogy szerinte az új évben kiegyensúlyozódhat a piac, és a megélénkülő kínálat egyre nagyobb mértékben szívhatja majd fel a készleteket. Más hivatalnokok szintén úgy látják, hogy 1-2 évre van szüksége ahhoz a piacnak, hogy felszívja a túlkínálatot, és 70-80 dollár felé lökje a fekete arany árát.

Khalid al­Falih, az állami tulajdonú Szaúd-Arábiai Olajtársaság (Saudi Aramco) elnöke Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A királyság gondjai

Noha a szaúdi hivatalnokok bizakodók, az ország gazdasága egyre nehezebben viseli a jelenlegi helyzetet.

Az olajfüggő királyság bevételeinek csökkenése ugyanis már eddig is jelentős fiskális nehézségeket okozott.

Ahhoz pedig, hogy a kormány finanszírozni tudja idén a 20 százalékos költségvetési deficitet, masszívan hozzá kell nyúlnia a tartalékaihoz.

Ennek következtében a vezetés igyekszik átalakítani a gazdasági stratégiáját, és többek között állami projektek elhalasztásával enyhíteni a nyomást az állami kiadásokon. Mindez azonban hozzájárul a magánszektor lassulásához.

Ezzel összefüggésben Falih jelezte, hogy noha tudták, hogy mindez fájdalmas lesz, a fájdalom mértéke túlhaladta a várakozásokat. Hozzátette, a piac túlreagál, ami tipikus egy ilyen csökkenő tendenciánál. Mindazonáltal jelezte azt is, hogy bár sok vállalat most fejvesztve száll ki a különböző projektekből a szektorban, mégis gondolni kell arra is, hogy mi lesz 5-10 év múlva – befektetésekre ugyanis szükség van.

A nagy átrendeződés csak jót tesz a piacnak Forrás: 123rf.com

Már a hitelminősítők is léptek

A Standard & Poor's két héttel ezelőtt egy fokozattal minősítette le Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát (jelenleg "A plusz/A-1"), elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány szinte példátlan mértékben nő az idén. Ráadásul a hitelminősítő további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.