A defláció veszélye az euróövezetben riogat

ENSZ fejlettségi toplista, világgazdaság, gazdasági fejlődés, india, mumbai, építkezés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A feltörekvő országok, elsősorban Kína gazdasági növekedésének lelassulása visszaveti a világkereskedelmet és ezzel együtt a világgazdaság növekedési ütemét - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentésében.
Vágólapra másolva!

"Mélységesen aggasztó", hogy 2012 óta szokatlanul gyengén alakul a világkereskedelem, mert a kereskedelem stagnálása vagy csökkenése "a múltban globális recesszióval társult", míg "a robusztus kereskedelem és a globális növekedés kéz a kézben jár" - mondta Catherine Mann, az OECD vezető közgazdásza.

Az alacsony olajár a mérleg nyelve

A 34 legfejlettebb országot tömörítő szervezet prognózisa szerint a globális gazdaság az idén a szeptemberben várt 3 százalékkal szemben csak 2,9 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalék helyett csak 3,3 százalékkal bővül. Ezen belül az OECD-térségben az idén 2,0 százalék, jövőre 2,2 százalék, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nő a hazai össztermék, mert az alacsony olajárak és a csökkenő munkanélküliség segít kiegyensúlyozni a feltörekvő gazdaságok lelassulásának hatását.

Forrás: AFP/Andy Buchanan


Az euróövezet hazai össztermékének idei és jövő évi növekedési ütemét a korábbinál 0,1 százalékponttal alacsonyabbra, 1,5 százalékra, illetve 1,8 százalékra teszi az OECD.

A szervezet megjegyzi, hogy a defláció veszélye még nem hárult el teljesen.


Az amerikai gazdasági növekedés az idén 2,4 százalék, jövőre pedig 2,5 százalék lesz, de 2017-ben ismét csak 2,4 százalék várható. Ennélfogva a kamatok "normalizálásának" óvatosan kell megtörténnie - írja az OECD, hozzáfűzve, hogy véleménye szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő

Fed decemberben megkezdi, majd fokozatosan emeli az irányadó kamatot.

Forrás: AFP/Punit Paranjpe


A kínai gazdasági növekedés azonban a gazdaságösztönző intézkedéseknek köszönhetően a korábbi előrejelzéseknek nagyjából megfelelően alakul, sőt az idén a szeptemberben jelzett 6,7 százalék helyett várhatóan 6,8 százalékkal emelkedik a hazai össztermék.

Ugyanakkor a kínai gazdaságpolitika az exportorientáció, az infrastrukturális és a feldolgozóipari beruházások felől a fogyasztás bővítése és a szolgáltatások fejlesztése felé fordul. Emiatt csökkennek a nyersanyagárak, ami megviseli az exportőr országok, mint Ausztrália, Brazília, Kanada és Oroszország gazdaságát.

Az OECD a magyar gazdaság jelentős lassulását várja jövőre, majd 2017-ben a növekedés újra erőre kaphat. Alapvetően pozitív értékelést tett közzé a nemzetközi szervezet a magyar gazdaságról, de azért kritkát is kaptunk.