Egy darabig nem megy gép Budapestről Sarm-es-Sejkbe

SUKRI, Számeh; Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A magyar turistákat már nem érinti, hogy több ország és légitársaság felfüggesztette egyiptomi járatát az orosz gép tragédiája miatt. A főszezon véget ért, Magyarországról amúgy sem menne több gép Sarm-es-Sejkbe. Azok a magyarok, akik ott voltak, az utolsó járattal gond nélkül hazatértek. Ha a helyzet jövőre sem rendeződne, Egyiptom a magyar turisták hiányát könnyedén elviselné, de az oroszok és a britek miatt már most nagyon sok pénzt veszít.
Vágólapra másolva!

Sarm-es-Sejkben véget ért a főszezon, magyarok szervezetten már nincsenek kint. Magyarországról idén már nem megy gép. Akik kint voltak, az utolsó járattal hazatértek.

Menetrendszerűen hazajöttek

Minden magyar hazautazott Sarm-es-Sejkből, legalábbis azok, akik magyar utazásszervező szervezésében, charterjáratot tartalmazó utazási csomag keretében voltak az egyiptomi üdülőhelyen, mondta az Origónak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) Kommunikációs Bizottságának tagja.

A szezon utolsó charterjárata a tervezett időpontban, november 8-án tért haza

Sarm-es-Sejkből. Azt a szakember nem tudta megmondani, hogy nem szervezetten hány magyar lehet még kint. Az biztos, hogy a sarm-es-sejki főszezon véget ért, a téli szezonban már csak Hurghadába lesz heti egy charterjárat magyar utazásszervezők szervezésében. Bakó Balázs nem tud róla, hogy a következő hurghadai gépre lettek volna visszamondások.

Több magyar megy Egyiptomba

2011, vagyis az arab tavasz után nagyon visszaesett az Egyiptomba látogató magyarok száma, az utóbbi egy-két évben viszont újra egyre többen mennek oda. Egyiptom fontos célország, könnyen elérhető, nagyon szép helyekkel és jó szolgáltatásokkal, ráadásul megfizethető, Bakó Balázs ezért reméli, hogy az orosz gép balesete miatt nem fog újra visszaesni az egyiptomi turizmus.

Egyiptomba hat-hét utazásszervező szervez Magyarországról utakat,

ezek biztosan megéreznék, ha visszaesne az érdeklődés.

Az egyiptomi turizmus éppen kezdett fellendülni, Magyarországról is többen mentek Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyze/Makszim Grigorijev

Erről azonban egyelőre nincs szó. Egyrészt a főszezonnak már vége, a Kartago Toursnál nem is tudtak mit mondani az Origónak az egyiptomi helyzetről, ők már szeptember óta nem utaztatnak oda. Az Anubis Travelnek voltak utasai Sarm-es-Sejkben, ők csak annyit közöltek, hogy mindenki rendben és menetrendszerűen hazaért,

az utasok körében nem tapasztaltak nyugtalanságot,

gyakorlatilag nem éreztek semmit az orosz gép felrobbanását követő bizonytalanságból.

A magyar kormány nem lép

Szijjártó Péter külügyminiszter épp Kairóban tárgyalt egyiptomi kollégájával, amikor a britek után az oroszok is bejelentették, hogy felfüggesztik az egyiptomi légi járataikat. Szijjártó Péter akkor azt nyilatkozta, a magyar kormánynak nincsenek olyan információi, amelyek alapján meg kellene változtatnia Egyiptom biztonsági besorolását.

és az egyiptomi külügyminiszter biztosított minket, hogy olyan biztonsági intézkedéseket hoztak, amelyekkel garantálni tudják a turisták biztonságát" – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel tárgyalt, amikor az oroszok leállították a járataikat Forrás: MTI/Máté Bence

Egyre több magyar utazik

Az Egyiptomba irányuló magyar turizmus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint nem elhanyagolható, de azért nem túl nagy a teljes piachoz képest. Az alábbi grafikonon összefoglaltuk, mennyien utaztak Egyiptomba utazási irodán keresztül 2008 óta. A legfrissebb adatok 2013-asak (a 2010-es számok hiányoznak), azóta volt növekedés, de a 40-50 ezres szintet még nem érte el a kiutazók száma.

Összehasonlításképpen, 2013-ban 514 ezer magyar utas több mint 3 millió éjszakát töltött külföldön.

Egyre kevesebb egyiptomi

Ami a Magyarországra látogató egyiptomiakat illeti, az ő számuk elhanyagolható, a magyar idegenforgalom azt sem érezné meg, ha egyáltalán nem érkeznének egyiptomiak. 2008-ban még 25 ezren jöttek az afrikai országból, 2013-ban viszont már csak 377-en:

2013-ban összesen 684 ezer külföldi érkezett Magyarországra, 1,4 millió éjszakát töltöttek az országban.

A külkereskedelem szépen nőtt

Ami a külkereskedelmet illeti, az elmúlt években a kivitel és a behozatal is szépen fejlődött Egyiptommal:

A teljes magyar külkereskedelemhez viszonyítva azért ezek a számok sem valami hatalmasak. 2014-ben a KSH adatai szerint a teljes magyar import 24 127 milliárd forint volt (ebből az egyiptomi bő ötmilliárd). A teljes export pedig 26 064 milliárd forintot tett ki (ebből az egyiptomi 69 milliárd).

Baj lehetett a biztonsággal

Az orosz utasszállító október 31-én, szombaton zuhant le Egyiptomban. Először csak az derült ki, hogy a katasztrófának nem volt külső oka, vagyis a gépet nem lőtték le. Azóta egyre több olyan jelet találtak, amik arra utalnak, hogy a gép fedélzetén bomba robbant.

A nemzetközi sajtóban megjelent beszámolók szerint a sarm-es-sejki reptéren már régóta hiányos volt a biztonsági ellenőrzés, gyakran nem működött a csomagokat átvilágító berendezés, vagy ha igen, akkor a kezelője aludt, esetleg Candy Crush-t játszott a telefonján.

Az Iszlám Állam is bejelentkezett

A katasztrófa után nem sokkal az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyiptomi szárnya Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gépet. Ezt azonban katonai szakértők vitatják, mondván, hogy a terrorszervezet egyiptomi szárnyának nincsenek olyan rakétái, amellyel képes lenne lelőni egy kilencezer méteren haladó repülőgépet.

Nem zárták ki ugyanakkor, hogy pokolgép lehetett a repülőn,

vagy akkor találta el rakéta az utasszállítót, amikor az műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

Letiltották az egyiptomi járatokat

Miután egyre biztosabbá vált, hogy az orosz gép tragédiáját merénylet okozta,

több kormány és légitársaság felfüggesztette egyiptomi járatait.

London és Moszkva elrendelte a brit és orosz állampolgárok azonnali hazautaztatását.

Az egyiptomi külügyminiszter szerint viszont elhamarkodottan állították le a légi járatokat, azzal érvelt, hogy más országokban is történtek már merényletek. A járatok leállítása szerinte nem csak elsietett, de igazságtalan is, mert például az eltűnt maláj gép miatt nem tettek ilyen lépéseket.

Egyiptom szerint elhamarkodott és igazságtalan volt a járatok felfüggesztése Forrás: MTI/EPA/---

Egyiptom rengeteg pénzt veszít

Kairó reakciója a járatok letiltására és a turisták hazautaztatására érthető: az idegenforgalmi minisztérium szerint

Egyiptom naponta körülbelül négymillió dollárt (1,2 milliárd forintot) veszít.

A tárca szerint csak az orosz és a brit üdülővendégek kiesése összességében 70 százalékkal csökkenti az Egyiptomba érkező turisták számát.

Egyiptom idegenforgalmában az orosz állampolgárok állnak az első helyen. Őket követik a britek, míg a harmadik hely a németeké. A sarm-es-sejki üdülőparadicsomban az idegenforgalmi ágazat 50 százaléka orosz turistákra épül. 2014-ben az Egyiptomba érkező külföldi vendégek egyharmadát oroszok tették ki, akik csaknem 1,9 milliárd dollárt költöttek el.

Az idegenforgalmi bevételek adják az egyiptomi bruttó hazai termék (GDP) 11,5 százalékát,

illetve a külföldi valutabevételek 14,5 százalékát. Az egyiptomi kormány azt tervezte, hogy éves idegenforgalmi bevételét a jelenlegi 9 milliárdról 2020-ra 26 milliárd dollárra növeli.