Az USA is jelentős bevándorlói hullámmal néz szembe

USA bevándorlás migráció
JERSEY CITY, NJ - SEPTEMBER 17: Fourth and fifth graders cheer as immigrants take part in a naturalization ceremony at Liberty State Park on September 17, 2015 in Jersey City, Pennsylvania. One hundred immigrants from 30 countries took the oath of allegiance to the United States at the ceremony with a view of the Manhattan skyline on U.S. Citizenship Day. The United States Citizenship and Immigration Services (USCIS), plans to nationalize some 36,000 immigrants nationwide during the week of September 17-23. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Manapság az Európai Unió egyik legégetőbb problémája, hogyan kezelje az újkori történelem egyik legnagyobb migráns-áradatát. Habár sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államok keze is benne van a mostani bevándorlási hullámban, érdemes azért azt is megnézni, hogy az USA-ban milyen folyamatok zajlanak ezen a fronton.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok is egyre színesebbé válik, legalábbis ami a lakosság nemzeti összetételét illeti. A folyamat nem újkeletű, de az elmúlt években is számos ország állampolgára próbálkozott meg az amerikai élettel, illetve az állampolgárság igénylésével. Az amerikai bevándorlási hivatal adatai szerint 2013. szeptember 30-án zárult évben közel 800 ezer ember döntött úgy, hogy amerikai állampolgár szeretne lenni, ráadásul ezek egyharmada ázsiai országból érkezett - írja a MarketWatch.

A mexikóiak a legnagyobb külföldi csoportosulás az Egyesült Államokban, 24 államban is ők teszik ki a legnagyobb bevándorlói kört. A többi állam esetében 10 másik nemzet osztozik az első helyen. 9 államban az indiaiak vannak az első helyen, a Dominikai Köztársaságból érkezettek pedig 5 államban (ráadásul egy évtized óta ez az első alkalom, hogy megelőzik Kínát). Ilyen például New Jersey is.

A 2013. szeptember végén zárult év honosított amerikai lakosainak származási helye államonként Forrás: Department of Homeland Security, MarketWatch

A fent említett időszakban összesen 779 929 főt honosítottak szerte az Egyesült Államokban, ami 3 százalékkal magasabb, mint azt megelőző évben, de 25 százalékkal alacsonyabb, mint a csúcsnak számító 2008-as évben, amikor is 1 046 539 főnyi embert honosítottak. A mostani adatok szerint 275 ezer ember érkezett Ázsiából, 271 ezer pedig Észak és Közép-Amerikából, illetve a Karib-térségből. Európa, mely egy évszázaddal ezelőtt még a legtöbb bevándorlót adta, már 'csak' 80 ezer főt tett hozzá a bővüléshez. Ha a teljes létszámot küldő országokra bontjuk, akkor Mexikó, India, Fülöp-szigetek, Dominikai Köztársaság, valamint Kína kiemelkedik a sorból.

Ahhoz, hogy valaki honosított amerikaivá váljon, legalább 5 éven keresztül kell állandó lakcímmel rendelkeznie az Egyesült Államok területén (3 év abban az esetben, ha a házastársa amerikai), illetve sikeres állampolgársági vizsgát kell tennie.

Alejandra Grindal, a Ned Davis Research nemzetközi közgazdásza a világ országainak népesedési trendjeit vizsgálva arra jutott, hogy az Egyesült Államokban 4 százalékos lehet a bővülés lehet a munkaképes korú lakosság méretét tekintve a következő évtizedben, ami az ország gazdasági kilátásait tekintve pozitív tendencia. Kínában a hasonló mutató tekintetében 2,7 százalékos csökkenés várható.

Így néz ki, hogy mely államban összesen hány főt honosítottak, illetve mely küldő országok játszották a főszerepet Kalifornia állam esetében.

A 2013. szeptember 30-ával zárult évben honosított amerikaiak számának alakulása államonként Forrás: Department of Homeland Security, MarketWatch