Újabb tőzsdei csalásra derült fény

titok, súgás, pletyka
Vágólapra másolva!
Csalás vádjával indított eljárást az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) egy skót férfi ellen, aki a közösségi médián keresztül keltette a kiszemelt cégek rossz hírét. A szándék nyilvánvaló volt: az adott vállalatok részvényeinek áreséséből akart volna nagy profitra szert tenni. 
Vágólapra másolva!

A csalással vádolt férfi egy közismert, vállalati manipulációkat feltáró portál nevében készített Twitter-fiókot - közölte a CNBC. Visszaélve a híres elemzőcég jó hírnevével, a szélhámos befektetési tanácsokat osztogatott. A kiszemelt cégeket csalás gyanújába keverte, ezért a vállalati papírok árfolyama zuhanni kezdett. Majd az árfolyamesésre játszva próbált hasznot húzni a csaló, de nem igazán járt sikerrel.

Telhetetlen kapzsiság

Ha ez még nem lenne elég, a skót James Alan Craig egyből két hamis fiókot kreált. Az egyiket a már említett Citron Research nevében hozta létre, a másikhoz Muddy Waters Research, részvénykutató oldal nevét használta fel.

A Twittert használta a félrevezetésre. Forrás: Bloomberg via Getty Images/2013 Chris Ratcliffe

A csaló nemcsak a bogarat ültette el a befektetők fülében, hanem magát a részvénykereskedést is próbálta manipulálni, méghozzá fiktív vételi megbízásokat elhelyezve az ajánlati könyvben, azt a látszatot keltve, hogy van kereslet a papírok iránt. De aztán ezeket az ajánlatokat még a teljesülés előtt visszavonta.

Azzal, hogy egyszerre két „szakértői” véleményt is közre adott a világhálón, még hihetőbbnek tűnt, hogy az állítások igazak. Craig az Audience Inc.-et és a Sarepta Therapeutics vállalatokat nézte ki magának, azt állítva róluk, hogy ellenük hatósági vizsgálat zajlik. Az előbbi részvényei 25, a másiké pedig 16 százalékot zuhant a fals hírek hatására.

A rágalmazás jelentős pénzügyi károkat okozott a befektetőknek.

Elejét kell venni

Az amerikai tőzsdefelügyelet – Craig elmarasztalása mellett – szigorúbb fellépést kezdeményez a hasonló trükközésekkel szemben a jövőben. Az ötlet nem újkeletű, az illetékes hatóságok azonban eddig nem tudtak hatékonyan fellépni a közösségi médián zajló félrevezetésekkel szemben.