Rekordokat döntöget a Mol

Mol benzinkút
Vágólapra másolva!
Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport 2015 harmadik negyedéves eredménye, az előző év azonos időszakához képest 21 százalékkal magasabb, 198,7 milliárd forintnyi csoportszintű EBITDA-eredményről adott számot a magyar olajcég.
Vágólapra másolva!

Olajozottan működött a Mol harmadik negyedéve, ráadásul az idei évben már nem először rekordot döntött a magyar olajipari vállalat:

az EBITDA 198,7 milliárd forintos értéke a csoport történetének legerősebb eredményének mondható

és 5 százalékkal meg tudta haladni a felfokozott várakozásokat is.

Csúcson a finomítói árrések

Ami a legfontosabb információ, hogy a csoport elhalasztotta a kurdisztáni eszközök leírását, ezek majd a negyedik negyedévben jöhetnek további upstream eszközleírásokkal együtt, mivel az új olajár-előrejelzések alacsonyabbak lesznek. A negyedéves EBITDA-ból 147 milliárd forintot a finomítói üzletág ért el, a csúcsot elérő finomítói és petrolkémiai árrések és a szezonális hatásra élénkülő keresletnek köszönhetően - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A Mol gyorsjelentésének főbb számai Forrás: Equlior

A jelentés szerint a Dana Gas tulajdoni hányada a negyedév során 0,28 százalékra mérséklődött a korábbi 1,09 százalékról. Hernádi Zsolt a gyorsjelentést követően úgy nyilatkozott, hogy 2015-ben a vállalat teljesíteni tudja a kitűzött 2,2 milliárd dolláros tisztított EBITDA-t, jövőre pedig a külső downstream környezet kis mértékű romlása mellett is az erős EBITDA megőrzése a cél.

Hernádi azt is kifejtette, hogy az alacsony olajár-környezet kihívásokkal szembesíti a nemzetközi projekteket a kutatás-kitermelés (upstream) üzletágban, ugyanakkor a kelet-közép-európai érett mezők kitermelése az előző évi szinthez képest jelentősen emelkedett.

Csökkent az eladósodottság

A Mol-csoport 488 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első kilenc hónapban, ami 36 százalékkal magasabb a 2014-es azonos időszaki értéknél. Visszafordult az adósság emelkedése: a nettó eladósodottsági ráta a tavalyi 19,6 százalékról az első negyedévben 21,8 százalékra emelkedett, de mostanra már csak 18,2 százalék. A 10-kor kezdődő elemzői konferencián további információkat kaphatunk a kurdisztáni helyzetről. Az INA ügyében az Equilor a horvát parlamenti választásokat követően vár érdemi előrelépést.

A piac többet lát a részvényben

Amilyen jól indult az év a Mol részvények számára, annyira gyengére sikerült a nyár óta eltelt időszak. Január óta 15 százalékkal forognak magasabban az olajcég részvényei, de az elmúlt 3 hónapban 11 százalékos mínuszt lehet csak feltűntetni a teljesítmény soron. A Reuters medián elemzői célára jelenleg 15 000 forinton áll (Portfolio.hu), ami alapján 14 százalékos felértékelődési potenciál lehet a részvényben a csütörtöki 13 300 forintos záróárhoz képest.

A Mol részvény árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com