Rájár a rúd a görög lakosságra

Görögország, görög szavazó, Arany Hajnal
Greek voter during rally of far-right Golden Dawn (Chrysi Avgi) party in Athens. Far-right party, Golden Dawn received during last elections in January 6,28 per cent (17 seats). 16.09.2015
Vágólapra másolva!
A görög parlament kétnapos vita után péntekre virradó éjszaka újabb megszorító csomagot hagyott jóvá.
Vágólapra másolva!

A parlament 153:118 arányban szavazta meg a csomagot, amelynek legfontosabb részei a görög gazdálkodókra vonatkoznak.

A leghúsbavágóbb intézkedés, hogy

megszűnik egyik legfontosabb privilégiumuk, a dízelolaj kedvezményes adója,

és tonnánként 66 euró helyett azonnali hatállyal a mezőgazdasági termelőknek is tonnánként 200 euró adót kell fizetniük a mezőgazdasági gépekben felhasznált üzemanyag után. A gazdálkodók szövetségei tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg.

Hosszú listát kell teljesíteni a pénzért

A görög parlament október 16-án fogadott el egy olyan salátatörvényt, mellyel egyebek között emelték a nyugdíjkorhatárt és az egészségügyi járulékok mértékét, valamint korlátozták a korai nyugdíjazás lehetőségeit. A következő szakaszban emelik a magánoktatásra kivetett adót és egybeolvasztják a nyugdíjalapokat, ami további állami alkalmazottak leépítésével jár együtt

Alekszisz Cíprasz fél évvel ezelőtt még másképp gondolkodott Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az Európai Unió és az Európai Központi Bank nyáron újabb, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították, de az újabb 2 milliárd eurós részletet csak akkor szabadítják fel, ha a hitelezők által kiküldött ellenőrök szerint Athén megfelelő ütemben teljesíti a vállalt hitelfeltételeket. Így

Görögországnak decemberben ismét meg kell reformálnia a nyugdíjrendszert, és az év végéig fel kell tőkésítenie a bankokat.

Az Európai Bizottság csütörtökön közétett őszi prognózisa szerint a görög gazdaság a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a hazai össztermék az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A bizottság májusban még 0,5 százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.

Enyhülhetnek a tőkekorlátozások? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ma jár le egy fontos határidő

A négy vezető görög banknak 14,4 milliárd euró tőkeemelésre van szüksége - derült ki az Európai Központi Bank által végrehajtott stresszteszt eredményeiből. Ez mindenképpen jó hír ahhoz képest, hogy korábban 25 milliárd euróról szóltak az előzetes kalkulációk. A vizsgált négy bank az Alpha Bank, az Eurobank, a National Bank of Greece és a Piraeus Bank. A feltőkésítésről szombaton tárgyalt a görög parlament, amely elfogadta a tervezett intézkedést.

A bankoknak november 6-áig kell feltőkésítési terveiket nyilvánosságra hozniuk.

Az év végéig befejeződő tőkeemelés révén tovább enyhülnek majd azok a megszorítások, amelyek korlátozzák a bankokban a pénzfelvételt és pénzátutalást. A június végén elrendelt tőkekorlátozás komolyan fékezi a görög gazdaságot.