Az autógyárak nyári leállását ismét megérezte az ipar

Győr, 2014. november 5.
Autót takarít egy munkás az Audi Hungária győri gyárában, ahol elkezdődött az Audi TT Roadster sorozatgyártása 2014. november 5-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Győr, 2014. november 5. Autót takarít egy munkás az Audi Hungária győri gyárában, ahol elkezdődött az Audi TT Roadster sorozatgyártása 2014. november 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal, jelentette az első becslés alapján a KSH.
Vágólapra másolva!

A dízelbotránynak nem volt hatása a szeptemberi adatokra, mondta Schindele Miklós, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor. Schindele Miklós közölte, hogy szeptemberben folytatódott a növekedés az iparban.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,9 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 2,0 és a júliusi 0,7 százalékos csökkenés után.

Az autógyárak leállását most is megérezte az ipar

Egy hónappal korábban, augusztusban néhány nagy autógyár leállása okozta a visszaesést, amik rövidebb idejűek és kisebb hatásúak voltak, mint egy évvel korábban, jelezte Schindele Miklós. Szeptemberben a járműgyártásban újból erőteljesen nőtt a termelés, így az ágazat jelentősen hozzájárul az ipari termelés bővüléséhez. Bár a legtöbb feldolgozóipari ágazatban növekedés volt a kilencedik hónapban, a fő hajtóerő továbbra is a járműgyártás, mondta a szakember.

A kiigazítatlan adatok szerint a szeptemberi adat a harmadik legmagasabb idén. Márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,4 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 10,9 százalékos éves növekedés volt. A munkanappal kiigazított éves adat szeptemberben január és március után a harmadik legmagasabb volt az évben.

Az augusztusi gyárleállást megérezte az ipari termelés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első negyedévben kétszer volt 9 százalék körül a termelés növekedése, januárban 9,1, míg márciusban 8,8 százalékos növekedést mértek. A második negyedévben egyszer 6,3, egyszer 6,4, illetve júniusban 5,9 százalékos bővülést jelzett a KSH. Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

NGM: Továbbra is lendületben az ipar

A magyar ipar trendszerűen növekszik az utóbbi két évben, a 7,8 százalékos szeptemberi növekedés jelzi, hogy továbbra is lendületben van, mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Lenner Áron Márk az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a feldolgozóipar különböző ágazatai kiegyensúlyozottan bővülnek a járműipar vezérletével, a felzárkózó gyógyszeriparral és gumiiparral együtt.

A kormányzat célja, hogy 2020-ra az ipari termelés 30 százalékát adja a nemzeti összterméknek,

az európai uniós cél 20 százalék, amelyet Magyarország már teljesített, jelentette ki a helyettes államtitkár.