A kalapozás után is fizethetünk adót

Crowdfunding
Vágólapra másolva!
Bár egyre népszerűbb a közösségi finanszírozás, a vonatkozó jogi szabályozás kialakításában még az Európai Unió is tapogatózik, Magyarországon pedig egyáltalán nincs szabályozva a pénzgyűjtés ezen új formája, mondja dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere.
Vágólapra másolva!

A kalapozó oldalakon a vásárlók, azaz ahogy nevezik, a támogatók többféleképpen finanszírozzák a projekteket. Az adomány és a jutalom típusú támogatás nonprofit, a hitel és a részvény típusú üzleti jellegű, véli dr. Fekete Zoltán Titusz.

  • Adomány típusú támogatás: a támogató nem kap ellenszolgáltatást.
  • Jutalom típusú támogatás: a támogató a leggyakrabban csekély ajándékot kap a szponzorációért.
  • Hitel típusú támogatás: a támogató a hitelen felül előre meghatározott kamatot is visszakap.
  • Részvény típusú támogatás: a támogató értékpapírban kap tulajdonjogot, a hozamot pedig osztalékban vagy árfolyamnyereségben.

A különböző lehetőségek adójogi minősítése eltérő. A kötelezettség pontos meghatározása részletes elemzést igényel. Egészen biztosan figyelembe kell venni az alábbiakat:

  • A támogatott magánszemély, gazdasági társaság vagy nonprofit szervezet?
  • Az illetősége belföldi, uniós, egyik sem?
  • A támogató magánszemély vagy cég?
  • Az illetősége belföldi, uniós, egyik sem?
  • Milyen jellegű a finanszírozási forma, üzleti vagy nonprofit?

A fenti paraméterek alapján ajándékozási illeték, személyi jövedelemadó, társasági adó, általános forgalmi adó fizetési kötelezettség is megjelenhet.

Forrás:Rocío Lara - Flickr/analogica

Illeték

Ha belföldi illetőségű magánszemély a támogatott és a támogató is, továbbá semmiféle ellenszolgáltatás nem jár a támogatásért, akkor nem személyi jövedelemadót fizet, hanem 18 százalékos ajándékozási illetéket, ha az éves támogatás több mint 150 000 forint. Az értékhatár támogatónként érvényes.

Személyi jövedelemadó

Ha magánszemély ingyenesen vagy kedvezményesen juttat egy összeget egy másik magánszemélynek, az adómentes. Ez az adómentesség azonban nem alkalmazható, ha a juttatás a magánszemély által végzett valamilyen tevékenységre, vagyonértékesítésre tekintettel történik, azaz a pénzmozgás mögött nem ingyenesség van, hanem a támogató a pénzéért cserébe már valamilyen vagyoni ellenszolgáltatást vár. 2015-ben 16 százalék a személyi jövedelemadó, 2016-tól az új adótörvénycsomag-javaslat szerint 15 százalékos lesz.

Társasági adó

Ha magyarországi székhelyű gazdasági társaság a támogatott, akkor a támogatás összege bevételnek számít, ami növeli a gazdasági társaság eredményét, tehát társasági adófizetéssel kell számolni. Egy magyarországi alapítvány, közalapítvány, egyesület esetében viszont az adomány jellegű támogatáshoz nem fog adókötelezettség kapcsolódni. Ha cég támogat céget, a támogatással összefüggésben figyelni kell a vonatkozó törvényi előírások betartására, hogy a juttatás ne eredményezzen plusz adófizetési kötelezettséget.

Általános forgalmi adó

Az áfafizetés szempontjából annak van jelentősége, hogy üzleti céllal és ellenszolgáltatás fejében történik-e a pénzátadás. Ha a támogatásért cserébe a támogatónak nem jár semmilyen termék, vagy a támogatás valaminek az ellenértéke, úgy az adomány nem áfaköteles. Ha viszont üzleti célú kampányról beszélünk és ellenszolgáltatás is jár a támogatásért cserébe, akkor áfafizetési kötelezettség is felmerülhet a támogatott magánszemély vagy gazdasági társaság vonatkozásában. Természetesen itt a teljesítés szempontjából nem mindegy, hol van a támogató illetősége.

A crowdfunding weboldalak nem ingyenesen biztosítják a finanszírozás lehetőségét, tehát a kapcsolódó szolgáltatás adókötelezettségét is az általános szabályok szerint kell megítélni.