Magyar egyetemista művészeti kísérlete aratott sikert Dubajban

Szirmay Zsanett projektje, a Soundweaving egy műfaji korlátokat áttörő zenei – képzőművészeti kísérlet. MOME Dubaj Design Hét
Vágólapra másolva!
Különleges képzőművészeti kísérlettel aratott sikert egy magyar egyetemista. Magyar hímzés-motívumokat írt át lézervágott textilekre, amelyek ezután zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. Így alakulnak dallammá a keresztszemes minták.
Vágólapra másolva!

Magyarország is meghívást kapott az idén első alkalommal megrendezett hatnapos nemzetközi design fesztiválra, a Dubaj Design Hétre. Hazánkat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) másodéves mesterszakos hallgatója, Szirmay Zsanett egyedülálló zenei kísérletével, a Soundweavinggel képviselte.

A lézervágott textilekre írt hímzés-motívumok Forrás: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A zene és a hímzés találkozása

Szirmay Zsanett projektje, a Soundweaving egy műfaji korlátokat áttörő zenei – képzőművészeti kísérlet. A tradicionális magyar hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. Az eredetileg a MOME-n, féléves feladatként született koncepció egy ismert folklór-anyag, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései, és egy különleges technológiai eljárás, a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó, különleges párosításából született.

Mi a Dubaj Design Hét?

Az október 26. és 31. közötti Dubaj Design Hét a világ minden tájáról érkező, a legújabb trendeket képviselő designerek munkáit vonultatta fel. Több száz feltörekvő fiatal tervezőnek nyújtott bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi közönség és a szakma előtt a Dubai Design Negyedben. A D3 néven is ismert kreatív ipari centrum jelenleg a térség leggyorsabban fejlődő negyede: a tervek szerint 2017-re közel 10.000 négyzetméterével a régió kulturális centrumává válik.

Dallamok csomózott szőnyegek mintázatára

A különleges zenegép közel-keleti kiadása a Soundweaving – Middle East Edition ugyanazon elv alapján működik, mint az eredeti szerkezet. Az itt használt lyukkártyák azonban ezúttal nem magyar hímzésmotívumok alapján képeznek dallamot, hanem a hagyományos afgán csomózott szőnyegek mintázatát alakítják zenévé. A nemzetközi projekt a magyar Hybridart Managment és a dubaji Tashkeel, független kortárs művészeti szervezet együttműködésében született meg.