Elárulták miért nem vett még az állam Erste részvényt

Vágólapra másolva!
A magyar állam az idén csak akkor vásárolhat üzletrészt az Erste magyar leánybankjában, ha rendeződik a Quaestor befektetők ügye - mondta Andreas Treichl az osztrák csoport vezérigazgatója. 
Vágólapra másolva!

A bankár az osztrák Erste bécsi elemzői értekezletén kérdésre válaszolva tett említést a témáról. Közölte: a magyar állam kissebségi üzletrészszerzése az Erste Bank Hungary-ban tovább késik. A bank attól teszi függővé az ügylet megkötését, hogy

az év végéig "barátságosan" megoldódik-e a Quaestor befektetők ügye.

A bank vezetése abból indul ki, hogy lehet megoldást találni, ebben az esetben azonban az idén már nem lehet tető alá hozni a tranzakciót - mondta Treichl.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a magyar kormány, az Erste és az EBRD közötti megállapodásról Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy februárban aláírt megállapodás értelmében a magyar állam és az az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal. A megállapodásnak része volt az is, hogy a bankadó 2016-tól csökken.

Treichl májusban a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kártérítés kezelésével, ami terhet ró a bankokra,

Budapest megsérti az Erste, az EBRD és a magyar kormány között létrejött megállapodást.

Andreas Treichl, az osztrák bank első háromnegyedévi eredményeit bemutató tájékoztatón találkozott az elemzőkkel. Ezen bejelentették, hogy osztrák Erste Group javította idei profitelőrejelzését az után, hogy a csoport az első kilenc hónap alapján nyereségessé vált. Az eredményességet főként a magánbanki szolgáltatást nyújtó, valamint a kis- és közepes vállalakozásokat segítő üzletágak élénkülése alapozta meg.