Varga Mihály: Még nincs kormányzati álláspont

Varga Mihály Budapest, 2015. június 23. költségvetés
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. június 23. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság jó pályán van, a kereskedelem huszonhét hónapja bővül, szeptemberben a hazai kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal emelkedett, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár szerint nem szerencsés, ha az állam kvótarendszert fogalmaz meg ott, ahol nem foglalkoztató és nem tulajdonos. Varga szerint ebben még nincs kormányzati álláspont.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évben a magyar gazdaságot sikerült konszolidálni, a gazdasági növekedés tavaly 3,7 százalék volt, ezzel Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van, jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az együttműködő partnerek által szervezett Európai Kereskedelmi Napon.

Varga Mihály szerint a kereskedelmi forgalom erősödése mögött kedvező gazdasági folyamatok húzódnak meg, köztük a gazdasági bővülés, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a reálbérek és a lakossági fogyasztás növekedése. Kedvezően hatott a kereskedelmi forgalomra a devizahitelek kiváltása, a tartósan alacsony infláció és a családi adózás bevezetése.

A nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter beszélt arról is, hogy

a vasárnapi zárva tartás ellenére növekedett a boltokban alkalmazottak száma,

jó néhány ágazatban, köztük a kereskedelemben is munkaerőhiány jellemző.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a gazdasági növekedés lendületét külső tényezők is befolyásolhatják, például a Volkswagen-ügy alakulása, az amerikai jegybank kamatpolitikája és a migrációs kihívás.

Több mint 60 milliárdba kerül a migránskrízis

Az utóbbival kapcsolatban a miniszter megerősítette, hogy Magyarország 200 millió eurót (63 milliárd forint) költ az idén a migrációs helyzet kezelésére, ehhez az Európai Unió 4 millió euró (1,26 milliárd forint) segítséget adott, a többit a magyar költségvetés állja.

„Nem szerencsés”

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a fórumon úgy vélekedett,

nem szerencsés dolog, ha az állam kvótarendszert fogalmaz meg ott, ahol nem foglalkoztató és nem tulajdonos,

ezzel arra a sajtóban nyilvánosságra került jogszabály-tervezetre utalt, amely szerint meghatároznák a nagy alapterületű áruházak számára a minimális eladói létszámot. A főtitkár főleg a bértárgyalások előtt nem tartja ezt szerencsésnek, mert a foglalkoztatási jogszabály alakulása befolyásolhatja azt.

A VOSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelemben jellemző a minimálbéren történő foglalkoztatás, és bár szerinte is változtatni kell a minimálbéren és a garantált bérminimumon, de

irreális követeléseket nem célszerű megfogalmazni.

A főtitkár álláspontja szerint adó- és járulékcsökkentéssel lehetne jelentősebb béremelkedést elérni.

Egyelőre nincsen kormányzati álláspont

A Dávid Ferencnek a foglalkoztatással összefüggő észrevételére reagálva Varga Mihály azt mondta, hogy

parlamenti kezdeményezés a foglalkoztatottak számának kereskedelmi négyzetméterhez kötése, kormányzati álláspont még nincs.

Szerinte a foglalkoztatás bővítése stratégiai kérdés, a kereskedelem érdekeit a kormány képviselni fogja.

A forgalom erősödése mögött kedvező gazdasági folyamatok húzódnak meg a miniszter szerint Forrás: MTI/Mohai Balázs

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi szekciójának elnöke az ágazatot méltatva elmondta, hogy a szektor a legnagyobb adó- és járulékfizetők között van, 500 ezer embert foglalkoztat, és ha a kereskedelemben tapasztalt trend nem változik jelentősen, akkor

2016 közepére a forgalom elérheti a válság előtti szintet.

Az ünnepségen átadták a Klauzál Gábor elismerő oklevelet és a Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket.