Két távhőszolgáltató körmére nézett az ÁSZ

Család, Panelben laksz? 3 tipp a kiadásaid csökkentésére, panel, kiadás, fűtés, költség
Vágólapra másolva!
Egy szentendrei és egy hajdúnánási távhőszolgáltatót ellenőrzött a számvevőszék, amely több javaslatot is tett a cégeknek.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta a szentendrei Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. ellenőrzését. Az ÁSZ a 2008 és 2013 közötti időszakra nézve értékelte a társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenységük szabályszerűségét, közölte a számvevőszék.

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség Fotó: Origo

Az ellenőrzésekkel az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

Hiányosságok Szentendrén

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. vagyongazdálkodási tevékenysége alapvetően megfelelt a jogszabályi előírásoknak, hiányosságokat főként a pénzügyi gazdálkodás szabályozottsága és a tulajdonosi joggyakorlás területén tártak fel a számvevők.

Közleményük szerint a gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a társaság vezérigazgatójának hét, a tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítésére Szentendre polgármesterének három javaslatot tett az ÁSZ.

És Hajdúnánáson is

A Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. ellenőrzése megállapította, hogy a cég vagyongazdálkodása kisebb hiányosság mellett megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a pénzügyi gazdálkodás szabályozottságában azonban több hiányosságot is feltárt az ellenőrzés, közölte az ÁSZ.

A számvevőszék közlése szerint a gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítására a társaság ügyvezető igazgatójának tizenkét, a tulajdonosi jogokat gyakorló Hajdúnánási Holding Zrt. vezérigazgatójának egy, a tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítése érdekében a jegyzőnek is egy javaslatot tett az ÁSZ.