A munkahelyek nagy részéből kitúrják az embereket 20 éven belül

Suzuki gyár
Vágólapra másolva!
A robotok és a mesterséges intelligenciáki fejlődése miatt az USA-ban a dolgozók 47, az Egyesült Királyságban a 35 százaléka veszítheti el az állását 20 éven belül a Bank of America Merryl Lynch előrejelzése szerint. Egyes iparágakban a cégek a munkaerőköltségeik 90 százalékát megspórolhatják, ha az embereket gépekkel helyettesítik.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók 35 százaléka állás nélkül maradhat az Egyesült Királyságban, és 47 százaléka az Egyesült Államokban 20 éven belül, derül ki a Bank of America Merryl Lynch befektetési hitelintézet elemzéséből. A tanulmány készítői szerint már elkezdődött a negyedik ipari forradalom, a robotok és a mesterséges intelligenciák fejlődése exponenciális, gyakorlatilag minden ipari szektorban és a hétköznapokban is megjelentek, írja a Guardian.

Emberi felügyelet nélkül

A gépek terjedése azért aggasztó a jelentés szerint, mert elsősorban az alacsony fizetésű munkahelyekről, a kétkezi munkakörökből és a szolgáltató szektorból fogják kiszorítani az embereket.

Japánban már most vannak olyan autógyárak, emlékeztetnek a szerzők, amelyekben

a robotok emberi felügyelet nélkül képesek dolgozni a nap 24 órájában, 30 napig megszakítás nélkül.

Jelenleg a világban átlagosan 66 robot jut 10 ezer emberi munkásra. Az erősen automatizált japán autóiparban 1520 robot jut 10 ezer emberre.

Egy amerikai startup olyan robotot fejlesztett, ami el tudja látni a gyorséttermek konyhai feladatait: megformázza a húspogácsát, kisüti, beleteszi a zsömlébe és zöldségeket is ad hozzá.

Olcsóbb, mint kiszervezni a gyártást

A fejlett országok cégei a munkaerőköltségek 65 százalékát meg tudják spórolni, ha a gyártást fejlődő országokba szervezik ki, ahol alacsonyabbak a fizetések. Ha az embereket robotokra cserélik, akkor a költségek 90 százalékát takaríthatják meg.

Az autógyáraknak megéri például Magyarországra szervezni a gyártást, de még jobban megéri robotokat használni Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Nem csak a fizikai munkások aggódhatnak

De nem csak a kétkezi munkások aggódhatnak az állásukért: a mesterséges intelligenciák fejlődésével a gépek olyan tudásigényes feladatokat is képesek lesznek átvenni, mint például a pénzügyi tanácsadás. Sőt

az orvosok és a nővérek sincsenek biztonságban:

2014-ben már 570 ezer műtétek hajtottak végre a világon robotok segítségével.

A Merryl Lynch előrejelzése szerint a személyi robotok piaca öt éven belül elérheti a 17 milliárd dollárt (4924 milliárd forintot), a növekedést hajtja, hogy egyre több az idős ember, aki segítségre vagy ápolásra szorul.

Tanulni, tanulni, tanulni

Azért még nincs itt a világvége az elemzés készítői szerint. Az elmúlt évszázadokban a társadalmak mindig megtalálták a módját, hogy előnyükre fordítsák a technológiában bekövetkező fejlődéseket, mondta Beijia Ma, a jelentés fő szerzője. „Az egyik módja annak, ahogy az emberek segíteni tudnak magukon ebben a helyzetben, az a tanulás” – mondta Beijia Ma. Vagyis

az embereknek olyan tudásra és készségekre kell szert tenniük, amikben a gépek nem tudnak velük versenyezni.

A gépeket összetörni nem kell félnetek jó lesz

Az emberek nagyjából fele-fele arányban optimisták és pesszimisták a gépek terjedése miatt, legalábbis ez derült ki az amerikai Pew közvélemény-kutató felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka szerint a robotok ki fogják szorítani a fizikai munkásokat, a mesterséges intelligenciák pedig a szellemi munkásokat; hatalmas különbségek lesznek a jövedelmek közt, a társadalmi rend pedig fel fog borulni. 52 százalék viszont azt válaszolta, az emberi találékonyság felül fog kerekedni az új helyzeten, új iparágak és új munkahelyek jönnek majd létre az embereknek.

Szavazzon!

Önt aggasztja a gépek terjedése?