Ezek a régiók termelik a nagy pénzt Amerikának

New York felhőkarcolók helikopter
A Brooklyn- és a Manhattan-híd
Vágólapra másolva!
A New York-i nagyvárosi körzet adta tavaly az USA GDP-jének legnagyobb részét a hasonló területek között – derül ki az amerikai Kereskedelmi Minisztérium és annak gazdaságelemző irodája által közzétett friss számokból. A statisztika arra vonatkozik, hogy az egyes nagyvárosi körzetek és az államok miként járultak hozzá 2014-ben a világ legnagyobb gazdaságának bruttó hazai termékéhez.
Vágólapra másolva!

Az adatokat vizsgálva az látszik, hogy az USA 20 legnagyobb nagyvárosi körzete több mint 52 százalékát adja a teljes amerikai GDP-nek – írja a Zerohedge.com. Ráadásul ezen területeken tavaly összesen 2,3 százalékos volt a GDP-növekedés, míg 2013-ban csak 1,9 százalék.

Hátán viszi New York Amerikát

A New York-i térség (ide számítanak New Jersey és Connecticut állam legnagyobb városai is) vezeti a listát 1500 milliárd dollárral, amivel a teljes amerikai GDP majdnem 10 százalékát adja.

A terület 2,4 százalékos növekedést könyvelhetett el tavaly.

A tágabb értelemben vett Los Angeles-i körzet végzett a második helyen 866 milliárddal és 2,3 százalékos növekedéssel, a harmadik helyre pedig a chicagói régió futott be 610 milliárddal és 1,8 százalékos bővüléssel. A negyedik helyet a houstoni körzet kapta 525 millióval, és a szintén texasban található dallasi régió lett az ötödik 504 millióval.

Az USA gazdasági körzeteinek teljesítménye Forrás: Zerohedge

Versenyben az államok

Amennyiben államokra osztjuk le az adatokat, jól látható, hogy

a top 5 állam felel az egész ország GDP-jének 40 százalékáért,

mégpedig a következő sorrendben. Kalifornia 2110 milliárd dollárt termel, ami a teljes GDP 13 százaléka, Texas 1460 milliárdja 9,5 százaléknak felel meg, New York 1280 milliárdja 8,4 százalékát adja a teljes GDP-nek, míg Florida 769 milliárdja 4,8, addig Illinois 680 milliárdja 4,3 százaléknak számít.

Kalifornia, Los Angeles pezsgő városa Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

Összevetve a népességi adatokat a fenti számokkal, világossá válik, hogy egyértelmű összefüggés van a két statisztika között. A nagyvárosi körzetek közül – sorrendben – New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Dallasban, majd Houstonban laknak a legtöbben. Az államok tekintetében pedig Kalifornia a legnépesebb, melyet Texas és New York követ.