Hatalmas változás jöhet az átutalások rendszerében

számla, tartozás, fizetés
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank következő lépése a pénzforgalom gyorsítása lehet. A jegybank az átutalások esetében az azonnali átutalás bevezetését tűzte célul.
Vágólapra másolva!

Az MNB honlapján megjelent tanulmány szerint a világban már számos azonnali átutalási rendszer üzemel, eltérő definíciókkal és technikai megoldásokkal. Jellemzően olyan rendszerekről van viszont szó, amelyek a hét minden napján 24 órában elérhetők az ügyfelek számára, és közel valós időben – néhány másodpercen belül – megtörténik a küldött pénzösszegek jóváírása a kedvezményezett számláján. Az azonnali átutalási rendszerekhez általában szorosan kapcsolódik a mobilfizetési lehetőség kifejlesztése is - írja a vg.hu.

Forrás: Origo

Január 1-jétől minden átutalás típusú tranzakciót a napközbeni rendszerben fognak elszámolni Magyarországon, az éjszakai elszámolási rendszerben így már csupán a beszedés típusú tranzakciók maradnak.

A készpénzmentes vásárlások arányában jelentős emelkedésre számít az MNB az előttünk álló időszakban.

Ebből a szempontból biztató, hogy a kártyás forgalom jellemzően évi 15 és 20 százalék közötti bővülést mutat. A készpénzmentesítés szempontjából talán ennél is fontosabb, hogy az érintéses tranzakciók száma még ennél is nagyobb ütemben emelkedik.

Csekkbefizetés bankkártyával

A számlafizetéseknél a sárga és fehér csekkes fizetés dominál, amelynél egészen a közelmúltig csak készpénzben lehetett befizetni az összeget. Ezen változtathatnak a Magyar Posta legújabb fejlesztései, amelyek nyomán az MNB reményei szerint már a közeljövőben jelentős és folyamatos növekedést fog mutatni a kártyás csekkbefizetések aránya.