Új megmentője akadt az amerikai gazdaságnak

Detroit Auto Show - Porsche CAR car show automotive industry PRESENTATION pickup truck pickups HORIZONTAL
The new Ford F-150 Pickup Truck is presented on the first press day of the North American International Auto Show (NAIAS) at Cobo Center Detroit in Detroit, USA, 13 January 2014. Singer Kelly Rowland is seen on the right NAIAS will run from 13 till 26 January 2014, at first it will only be open for the press and car traders, later for the public as well. Photo: ULI DECK/DPA
Vágólapra másolva!
Az amerikai gyártású teherautók tolják az eladási mutatókat a tengerentúlon. Jobban fogynak, mint a személygépjárművek, ráadásul egyre többet tesznek hozzá az amerikai GDP emelkedéséhez. 
Vágólapra másolva!

A platós terepjárók (pickup) nemcsak az USA határain belül, de külföldön is jól fogynak. Átlagban a pickupok értékesítése 1 százalékban járul hozzá a GDP növekedéséhez, de 2015 harmadik negyedévében már 6 százalékra ugrott ez a mutató – közölte a CNBC.

Munkahelyet teremt

A gazdaságának ez különösen jó hír, hisz a pickupok-at tradicionálisan az Egyesült Államokban gyártják, így

támaszt nyújt a munkaerőpiacnak, és az exportmutatókat is segíti.

Az erősödő dollár azonban nem tesz jót az autóértékesítésnek: a zöldhasúban kifejezett eladási volumen 9 százalékot esett egy év alatt.

De még így is jól teljesített a pickup iparág. Ráadásul amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a farmerek és cowboy-ok által is közkedvelt autók 85 százalékát az USA-ban gyártják, így szinte alig van szükség importra.

A pickupok közötti is a Ford viszi a prímet Forrás: AFP/Justin Sullivan

Borongós jövő

Az amerikai gazdaság növekedési kilátásai meglehetősen borúsak. Többen kongatják a vészharangot, és a Fed-től lépéseket várnak.

A harmadik negyedéves GDP növekedés épp hogy elérte az 1,5 százalékos szintet

az elmúlt év ugyanazon időszakához képest, míg az előző negyedévben 3,9 százalékos volt a bővülés.

Az októberi évesített autóértékesítési mutatókban még nem érződnek a negatív hatások, hisz a statisztikák szerint 18,2 millió gépjármű talált gazdára a tengerentúlon, szemben az egy évvel ezelőtti 16,6 millióhoz képest. A hazai Ford Motornak különösen jól áll a szénája, hisz az általa gyártott pickup márkából 12 százalékkal több kelt el, mint egy évvel korábban.