A menekültek menthetik meg a német dohányipart

migráns
Refugees talk to a police officer as they wait for a special train at the railway station in Freilassing, near the Austrian-German border, southern Germany, on September 15, 2015, after changing from an express train coming from Hungary and Austria. Around 2,000 migrants have crossed into the southern state of Bavaria since Germany announced its policy U-turn on September 13, 2015, federal police said on September 15, albeit at a slower pace than in recent weeks. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Az európai menekültválság gazdasági hatásai az elmúlt hónapokban jelentős hangsúlyt kaptak, azonban úgy tűnik, még mindig lehet meglepetésekkel szolgálni. A Bloomberg elemzése ugyanis most arra mutatott rá, hogy a Németországba érkező menekültek fellendíthetik a német dohányipart.
Vágólapra másolva!

A Németországba irányuló menekülthullám 810 millió szállal emelheti meg az éves német cigarettafogyasztást, és jelentős lökést adhat az elmúlt évtizedben egyre csökkenő piacnak.

A németek jelenleg arra számítanak, hogy legalább 800 ezer menekült lép be az ország határain idén, ami példa nélküli mozgás Európában a második világháború óta. A legtöbb menekült pedig Szíriából érkezik, ahol a WHO szerint a férfiak 48 százaléka dohányzik.

A többletfogyasztás 1 százalékos emelkedésnek felel meg Európa legnagyobb dohánypiacán

– mondja Philip Gorham, a Morningstar elemzője.

A görög Leszbosz szigetére megérkező migráns egyből rágyújtott egy cigire Forrás: Matej Divizna/Getty Images

Füstös remények

Egy ilyen fejlemény pedig áldás lenne a Philip Morris Internationalnek, az Imperial Tobacco Groupnak, illetve a British American Tobacconak (BAT), amelyek uralják a 33 milliárd dolláros német piacot. Mivel a szíriaiak átlagosan több mint ezer szálat szívnak el egy évben, ez több mint 810 millió szállal dobná meg az értékesítést – hangsúlyozza Gorham. Az európai dohányipar számára ez kiemelten fontos lenne, mivel az Euromonitor International adatai szerint

az elmúlt 5 évben 21 százalékot estek a cigarettaeladások Nyugat-Európában.

A jelenség különösen a BAT és az Imperial számára lehet előnyös, akik elég erősek a saját sodráshoz használatos dohány és az alacsonyabb minőségű cigaretták piacán – jelezte Erik Bloomquist, a londoni Haitong Securities elemzője.

A háttérben az áll, hogy miközben a fejlett országokban az elmúlt évtizedekben egyre csökken a dohányzás a magas adók és az egészségtudatosabb életmódok következtében, ezek a hatások még nem érték el teljesen a Közel-Kelet és Afrika társadalmait. Németországban pedig a dohányzás erősödő népszerűtlenségét az is tetőzi, hogy a fogyasztók száma általában is csökken. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a német népesség 2060-ra 15 százalékkal, 70,8 millióra csökkenhet.

A fejlett országokban csökken a dohányzás Forrás: Thinkstock

Csempészet és hamisítás

Az európai dohányipar nagy lehetőségét mindazonáltal visszafoghatja a menekültek alacsony vásárlóereje, amely sokkal inkább a csempészett vagy hamisított dohánytermékek irányába hajthatja a fogyasztókat.

Az Arab Tavasz következtében például az egyiptomi illegális dohánykereskedelem 1-2 százalékról közel 20 százalékra ugrott 2012-re

– mondja az Euromonitor elemzője, Shane MacGuill. Hozzáteszi, az adózott német dohányeladások középtávon még ennek ellenére is fellendülhetnek.

Az Imperial szóvivője megerősítette a Bloombergnek, hogy véleményük szerint a menekültek letelepítése fel fogja lendíteni az eladásokat. A Philip Morris és a BAT nem kommentálta a kérdést.