Kevesebb pénz jut jövőre a közmédiára

MTVA top
Budapest, 2015. március 15. Imre Balázs műsorvezető a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fő célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Kevesebb pénzt fordítanak jövőre a közmédiára az országgyűlés mai döntése nyomán. Az MTV-nél jövőre több reklámbevételre számítanak a képviselők.
Vágólapra másolva!

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságéra (NMHH) 32,3 milliárd áll rendelkezésre jövőre, míg a médiatanácshoz 481 millió forint kerül.

A hitelt még kifizetik

Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. Kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből 6,7 milliárd forintos bevétellel kalkulál a büdzséje, 1,6 milliárddal meghaladva az idei előirányzatot.

Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a hitelt az állam átvállalja.

A Duna TV is kevesebbet kap

A forrásból 1,7 milliárd kerül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez, míg az idei évre szánt költségvetés az elfogadásakor, az akkor még önállóan működő négy zrt.-hez együttesen 2,4 milliárdot rendelt.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatására a forrásból 3,1 milliárd jut jövőre.
Az NMHH 32 milliárd forintos büdzséjének legnagyobb része, csaknem 19 milliárd forint frekvenciadíjakból várható, míg kiadásai között a dologi 10 milliárdot tesz ki, a személyi juttatások és kapcsolódó járulékok 8,9 milliárdot.