Kedvezményekkel segítené a bankokat a jegybank

Nagy Márton MNB Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
Kedvezményeket kapnak a bankok jövőre a jegybanktól. Ezzel akarja elérni az MNB, hogy a Növekedési Hitelprogram kivezetésével együtt is nőni tudjon a kis- és középvállalkozások hitelezése.
Vágólapra másolva!

A jegybank fokozatosan vezeti ki a Növekedési Hitelprogramot (NHP) jövőre. Ahogy a sajtótájékoztatón Nagy Márton, a jegybank alelnöke elmondta, helyette más eszközöket kell találni a piaci hitelezés segítéséhez. A jegybank 250–400 milliárd forintos hitelállomány-növekedést akar elérni.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Ennek érdekében meghirdetik a Növekedéstámogató Programot (NTP).

Az NTP célja, hogy a bankok könnyebben tudjanak átállni a piaci hitelezésére.

Ennek fő eszközei lesznek egy piacitól kedvezőbb kamatcsereügylet és egy preferenciális betételhelyezési lehetőség a bankok számára.

Lényegében a bankok egy egynapos (overnight) betételhelyezési lehetőséget kapnak. Ennek kamata akár a jegybanki alapkamat is lehet – mondta Nagy Márton. A kamacsereügylet pedig egy kockázatcsökkentő eszköz. A hosszú távú vállalati hitelek kamatkockázata kezelhető ezzel.

A Növekedéstámogató Program főbb számai

  • A kamatcsereügyletek keretösszege 1000 milliárd forint.
  • A maximális betételhelyezés nagysága 500 milliárd forint.

Szép lassan vezetik ki az NHP-t

A Növekedési Hitelprogramot jövőre fokozatosan kivezetik.

A 2016-ban induló harmadik szakasz keretösszege összesen 600 milliárd forint lesz.

Ennek első pillérében 300 milliárd forintot igényelhetnek a vállalkozások. A maximálisan igényelhető hitelösszeget 1 milliárd forintra csökkenti a jegybank a második pillérben látott 10 milliárdról. Ezek maximum 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelek lehetnek.

A harmadik szakasz második pillérében is 300 milliárd forintot helyezhetnek ki a bankok. De ennek a pillérnek a célja a devizabevétellel rendelkező vállalatok hitelezése. A bankok egy kétdevizás kamatcsereügylettel kicserélhetik az MNB-től kapott 0 százalékos forinthitelt devizahitelre, így devizában is kedvező feltételekkel tudnak majd hitelezni.

Emelkedhet a hitelállomány

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) szakmai érdekképviseletei úgy látják, hogy a szektor számára kedvező a Magyar Nemzeti Bank 2016 januárban induló növekedéstámogató programja. A programok eredményeképpen a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 2016-ban 250–400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos éves hiteldinamikának felel meg.

Nem ért el a mikrovállalkozásokig

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke elmondta: az MNB növekedési hitelprogramja komoly segítséget adott a kis- és középvállalkozói szektornak, de nem ért el a mikrovállalkozásokig. Ennek a vállalkozói körnek a fejlődése társadalmi érdek, mivel fontos szerepet játszik a foglalkoztatásban.

Az OKISZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott,

örömmel vették, hogy a kis- és középvállalkozások hitelezési folyamata nem áll le.

Kifejezetten üdvözlik, hogy a bankok kockázatát némileg enyhítik, ezzel a mikrovállalkozások számára nagyobb lehetőség lesz hitelfelvételre.

Fejleszteni kell a garanciarendszert

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke szerint a Magyar Nemzeti Bank növekedéstámogató programja kedvező lesz az iparosoknak. Az eddigi tapasztalatok alapján a program eredményes működtetéséhez szükséges a garanciarendszer továbbfejlesztése annak érdekében, hogy a kisebb vállalkozások is gyorsan jussanak kereskedelmi banki hitelhez – tette hozzá.