A külföldi cégeknek is meg kell fizetni a termékdíjat

nk20150804
A szemetet bálába préselik, miután a büntetésüket töltő fogvatartottak szétválogatták a szelektív gyűjtésből származó papír-, műanyag- és fémhulladékot a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. hulladékválogatójában
Vágólapra másolva!
Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.
Vágólapra másolva!

Módosította a parlament a a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályt. A változás fontos eleme, hogy személyautók és motorok esetében a díjköteles alkatrészek - például gumi, akkumulátor, kenőolaj, elektronikai berendezések - után a termékdíj átalány alapon megfizethető. Ez közel 1200 gazdálkodót, gépjárműgyártókat és forgalmazókat érint.

A külföldiek is

A jogszabály emellett már a külföldi, de hazai áfaregisztrációval rendelkező értékesítők termékdíjfizetési kötelezettségét is rögzíti online értékesítés esetén.

A külföldi cégek se ússzák meg a környezetvédelmi termékdíjat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Évente egyszer

A parlament pontosította a szankciórendszert és bővítette az értelmező rendelkezéseket is. E szerint a nem szabályozott esetekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók. A jogszabály-módosítás az egyéni hulladékkezelést választókat is érinti, az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget felváltja az évente egyszeri előlegbevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követő éves elszámolási kötelezettség.