Az állam átvállalja a közmédia 47 milliárdos tartozását

MTVA top
Budapest, 2015. március 15. Imre Balázs műsorvezető a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fő célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Az országgyűlés a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés elfogadta a 2015-ös költségvetés módosítását. A törvénymódosítás tartalmazza az MTVA (a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis a közmédia) 47 milliárd forintos adósságállományának átvállalását is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ez azért szükséges, mert a szervezetre jelentős terhet ró a részben az MTVA elődszervezeteinek gazdálkodásához köthető, múltbeli problémákat rendező adósságállomány.

Marad a színvonal

A miniszter szerint az MTVA közép- és hosszú lejáratú hiteleinek állam általi átvállalásával

a társaság biztosítani tudja a közmédia csatornáin megjelenő tartalmak színvonalát,

és maradéktalanul elláthatja a műsorkészítéssel, gyártással kapcsolatos közszolgálati feladatait.

A költségvetés átvállalta a közmédia 47 milliárdos adósságát Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Jövőre kevesebb pénzt kap

Az MTVA működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságéra (NMHH) 32,3 milliárd áll rendelkezésre jövőre, míg a médiatanácshoz 481 millió forint kerül. Az NMHH 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés.

A támogatás tízszerese a saját bevételnek

Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. Kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből 6,7 milliárd forintos bevétellel kalkulál a büdzséje, 1,6 milliárddal meghaladva az idei előirányzatot.

Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak.

Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés,

mivel a hitelt az állam átvállalja.

A forrásból 1,7 milliárd kerül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez, míg az idei évre szánt költségvetés az elfogadásakor, az akkor még önállóan működő négy zrt.-hez együttesen 2,4 milliárdot rendelt.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatására a forrásból 3,1 milliárd jut jövőre. Az NMHH 32 milliárd forintos büdzséjének legnagyobb része, csaknem 19 milliárd forint frekvenciadíjakból várható, míg kiadásai között a dologi 10 milliárdot tesz ki, a személyi juttatások és kapcsolódó járulékok 8,9 milliárdot.

Jövőre kevesebb pénzt kap a közmédia Forrás: Origo

Feltöltötték a tartalékot

Az országgyűlés emellett 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a módosítás azért vált szükségessé, mert

a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete,

a felmerülő feladatok hatékony megvalósításához pedig további források szükségesek.

A kormány a migránshelyzet kezelésére eddig két ütemben biztosított forrásokat: egy kormányhatározattal 22,2 milliárd forintot, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásához pedig 6,6 milliárd forintot.

Külön rész a büdzsében

A törvénymódosítás az azonnali reagálás lehetősége érdekében a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében létrehozza a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat, egymilliárd forinttal feltöltve.

Több adó folyt be, mint tervezték

Varga Mihály szerint a növekvő kiadásokat a tervezetthez képest kedvezően alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják. Az adóbevételek emelkedését egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése, másrészt az adófizetési morált javító intézkedések, például az online pénztárgépek bekötése alapozzák meg. A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.