A guruk megint buborékokkal álmodnak

lufi buborék
A leesett lánc miatt gázmeghajtásra váltott a kínai lufiárus
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eszközbuborékot fújt fel, és ez kemény pofont jelenthet a piaci hozamoknak is – mondta Marc Faber befektetési guru a CNBC-nek. Noha a Dr. Végzetként is emlegetett Faber rendszeresen hangoztatja a buborékoktól és a válságtól való félelmét, a mostani kijelentése azért is érdekes, mert vele párhuzamosan egyre több nagyágyú fejezi ki az aggodalmát.
Vágólapra másolva!

Faber megjegyzései ugyanis éppen akkor jöttek, amikor a közelmúltban az Allianz vezető gazdasági tanácsadója és a Pimco volt vezetője, Mohamed El-Erian, illetve a Nobel-díjas Robert Shiller is hangot adtak véleményüknek, miszerint egyre nőnek a jelentős piaci felfordulás és az amerikai recesszió esélyei.

– mondja Faber. Ebben az esetben heti 20 óra munka után járó medián bér elég lenne ahhoz, hogy befektessen az S&P 500-ba. Manapság azonban ugyanilyen körülmények között ehhez már heti több mint 90 órás munkára lenne szükség.

Csalóka emelkedés

– hangsúlyozza Faber. Mindezt arra a jól ismert véleményre alapozza, hogy a jegybankok az alacsony (vagy negatív) kamatokkal és az eszközvásárlási programokkal könnyű likviditást zúdítottak a piacokra, amivel erősen felhajtották az árakat egyes eszközosztályokban.

Marc Faber pesszimista az amerikai gazdaság növekedési kilátásai kapcsán. Forrás: CNBC

Noha az elmúlt napokban ismét emelkedést produkált az amerikai részvénypiac, Faber nem kiugróan optimista. Jelzi ugyanis, hogy az indexek általában kapitalizáció alapján vannak súlyozva, szóval elméletben az is elképzelhető, hogy egy adott részvény emelkedése az egész indexet felhajthatja, miközben a papírok 99 százaléka nem teljesít különösebben jól.

Faber ugyanígy látja a művészeti és az ingatlanpiacot is. Jóllehet egyes piacok továbbra is erősek, a többségük már nem emelkedik, vagyis a jegybanki politikák árfelhajtó hatásai egyre kevésbé érvényesülnek.

Buborékok mindenütt

Miközben mondhatnánk, hogy Faber Dr. Végzetként kötelezően pesszimista, az elmúlt időszakban egyre többen adtak hangot aggodalmuknak. Hétfőn például Mohamed El-Erian úgy nyilatkozott, hogy egy amerikai recesszió esélye nagyjából 25-30 százalékra tehető.

Az amerikai jegybank épülete; A Fed és a kollégák a Japán, az eurózóna és Nagy-Britannia jegybankjaiban kolosszális eszközbuborékot fújtak. Forrás: AFP / Getty Images

Az út, amelyen haladunk lassan a végéhez ér – mondta a közgazdász a CNBC-nek. Nem támaszkodhatunk kizárólag a jegybankokra, és azok nem lehetnek az egyetlen szereplők, amikor gazdaságpolitikáról van szó – tette hozzá.

A Yale Egyetem Nobel-díjas professzora, Robert Shiller pedig még szeptemberben jelezte, hogy a befektetői hangulat a 2000-es internetbuborék kipukkadása előtti időszakra hasonlít, ami szerinte napjainkban is buborékra utalhat.