Botrányszag! Két órával hamarabb zárnak a Tescók szenteste

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Két órával korábban zárnak be december 24-én a Tesco-áruházak. Ennek ellenére a szakszervezet elnöke elégedetlen. Azt mondja, az alkalmazottak kimerültek, járna nekik a pihenés szenteste délutánján. A brit multi szerint áruházanként maximum csak 5 embernek kell tovább maradnia, de nekik is legkésőbb 15 órakor lejár a munkaidejük. A kérdés, hogy ki pakol majd a négynapos ünnep előtt az áruházakban.
Vágólapra másolva!

Fennakadások lehetnek decemberben a Tesco-áruházakban, ha nem változik az alkalmazottak beosztása. A tescósok a karácsonyi munkaidő-beosztásuk kézhezvétele után zúgolódnak. Különösen a szakszervezet. Vállalhatatlannak tartják, hogy december 24-én 12 órakor ugyan bezárnak az áruházak, ám a cég utasítása szerint az utolsó vásárló távozása után az egységek dolgozóinak szenteste napján akcióváltás miatt további három órán át kellene dolgozniuk.

Az áruház dolgozóinak többsége több időt tölthet majd a családjával karácsonykor, mint tavaly Fotó: Bielik István - Origo

Betegek fognak jelenteni

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, idén a munkaerő- és bérhiány miatti feszültségek oda vezettek, hogy

Bubenkó Csaba szerint a dolgozók annyira elégedetlenek a fizetésükkel, hogy ha kell, decemberben beteget jelentenek.

Két órával korábban zárnak

Tavaly december 24-én a Tesco-áruházak 14 óráig voltak nyitva, a dolgozók többségének a munkaideje 14 óra 30-ig, néhány esetben 15 óráig tartott – közölte az Origóval a Tesco sajtóosztálya. Idén viszont csak délig lesznek nyitva a Tescók, és

áruházanként maximum 5 dolgozónak kell tovább maradnia,

de nekik is legkésőbb délután 3 órakor lejár a munkaidejük.

Ők az áruátvételben és az előkészítésben érintettek, és csak addig kell dolgozniuk, amíg a feladatukat el nem végzik. A dolgozók többsége így december 24-én a déli zárás miatt több időt tud majd a családjával tölteni.

Mindenki számít

Bubenkó Csaba az Origónak azt mondta, hiába csak öt-öt dolgozót érint december 24-én a Tescókban a többletmunka, nekik minden ember számít.

Arról egyébként a KDFSZ-t nem tájékoztatta a Tesco, hogy hány embernek kell tovább bent maradnia – tette hozzá a szakszervezeti elnök.

A dolgozók fáradtak, kimerültek.

A kereskedelemben lévő létszámhiány miatt besokalltak. Volt olyan tescós alkalmazott, aki felmondott, és azt mondta, a Tesco után is van élet, és örül, hogy volt mersze otthagyni a multit.

Egymilliárdot költöttek bérfejlesztésre

A Tescónak 20 700 alkalmazottja van Magyarországon. A legkevesebbet a bevásárlókocsikat begyűjtő kolléga keresi, az ő fizetése bruttó 123 ezer forint. A Tesco a többi dolgozóját az átlagbér felett 3 százalékkal magasabb bérért alkalmazza. (A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelemben 222 ezer forint a bruttó átlagbér.)

Fotó: Bielik István - Origo

A multi Magyarországon nyáron egymilliárd forintot költött bérfejlesztésre. Volt olyan dolgozó, akinek 12 százalékkal emelkedett a fizetése, sőt a cafeteria, vagyis a béren kívüli juttatások is 40 százalékkal nőttek.

Bubenkó Csaba ezt másképpen látja. Úgy fogalmaz: ez nem béremelés volt, hanem

az igazságtalanul keveset kereső, főleg vidéki kollegák bérét húzták fel a budapestiekéhez.

Az jó, hogy a vállalat felismerte, hogy gond van a bérekkel, de ez nem volt egy korrekt béremelés.

Hétfőn Armageddon lesz

December 24-e, szenteste csütörtökre esik, a Tescók december 25-én és 26-án a karácsonyi ünnepek miatt zárva lesznek. December 27-e pedig vasárnapra esik, ezért a törvények miatt ekkor sem nyitnak ki a boltok.

Fotó: Bielik István - Origo

Hétfőn, december 28-án az emberek lerohanják majd az áruházakat, Armageddon lesz – fogalmazott a Tesco.

Nemcsak azért, mert ez az első alkalom, amikor a nem tetsző vagy méretben nem megfelelő pólókat, pulóvereket kicserélhetik a vásárlók, hanem azért is, mert kiürült a hűtőjük, és a négynapos ünnep után újra be akarnak vásárolni.

A tescós alkalmazottakat december 27-re, a munka törvénykönyvében meghatározott pótlék mellett úgynevezett feltöltő műszakokra be lehet rendelni. Ezzel él az áruház, hiszen "hétfőn nem várhatják üres polcokkal a vásárlókat". A brit multi a beosztás elkészítésekor a lehetőségekhez mérten figyelembe veszi az egyéni igényeket, illetve a munkába járás alternatíváit is – áll a közleményükben.