Az unió adóemeléssel tántorítaná el az embereket a dízeltől

Volkswagen TDI EA 189
Vágólapra másolva!
Módosította az Európai Parlament a légköri szennyezőanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelvet. Szigorúbb határértékek lépnek életbe, a tagállamoknak konkrét intézkedésekkel kell csökkenteniük a szálló por és a nitrogén-oxidok kibocsátását. A dízeles és közvetlen befecskendezésű benzines járművekre magasabb adókat kell bevezetni, mint a kevésbé szennyező típusokra. A járművizsgálati módszereket minél előbb módosítani kell.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) elfogadta a légköri szennyezőanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelv módosítását. A tervezettől azt várják, hogy 2030-ra 40 milliárdnyi eurót takaríthat meg az Európai Unió. A levegőszennyezés az EU-ban évi 400 ezer ember idő előtti elhalálozását okozza.

Szigorúbb határértékek

„A változtatás az európai levegőminőség javítását célozza, ugyanis szigorúbb határértékeket ír elő, emellett arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hatékonyan csökkentsék a károsanyag-kibocsátást" – írja a szervezet közleményében Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke.

Konkrét intézkedések

„A levegőminőség javítása érdekében, különösen a városi területeken, a nemzeti levegőszennyezés-csökkentési programoknak konkrét intézkedéseket kell tartalmazniuk a nitrogén-oxidok és a szálló por kibocsátásának csökkentésére. Mindez Magyarország számára különösen fontos, mivel a 28 tagállam rangsorában nagyon rossz helyen állunk, és a levegőszennyezettséggel párhuzamosan az idő előtti elhalálozások terén sem vagyunk irigylésre méltó helyen" – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik.

Adókkal a dízel ellen

A nitrogén-oxidok és a szálló por városi területeken történő kibocsátásának szabályozását célzó intézkedések a járműtechnológiára vonatkozóan az alábbiakat célozzák meg:

  • A járművekre kivetett adók mértékének felülvizsgálata a dízelüzemű és a közvetlen befecskendezésű benzinüzemű járművek magasabb valós kibocsátását elismerve, a kevésbé szennyező járművek eladásainak ösztönzése érdekében.
  • Közbeszerzések és adóösztönzők a nagyon alacsony kibocsátású járművek korai elterjedése érdekében.
Az unió adókkal tántorítaná el az embereket a dízeltől Forrás: Volkswagen

Új vizsgálati módszerek

Az EP módosította a korábbi szövegtervezetet. A képviselők kitértek a járművizsgálati módszerek minél korábbi módosítására, hogy a jövőben a valóságoshoz jóval közelebb álló mérési sorozat során lehessen megállapítani egy-egy típus kibocsátását. A dízelek mostani típusvizsgálatának megbízhatatlan eredményei miatt a vizsgálatok újbóli lefolytatása is lehetséges.