Új kalkuláció: csökkennek a nyugdíjak

nyugdíjas otthon ház Újszász
Zagyvaparti idősek otthona
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenek a nyugdíjak a következő évtizedekben, ez derül ki a NN Biztosító új kalkulációiból. A mostani induló 132 ezer forintos átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka, 2050-re ez az összeg 104 ezer forintra csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója szerint 2030-ra 120 ezer forint, 2040-re pedig 109 ezer forint lehet az öregségi nyugdíj átlagos összege.

A 2011-ben született gyerekek harmada már a 100 éves kort is megérheti Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint ma 2 millió 22 ezer nyugdíjas van Magyarországon, az átlagnyugdíj ma 132 ezer forint. A NN biztosító szerint,

Az idősek aránya egyre nő, az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya szerint a 2011-ben született gyerekek harmada akár a 100 éves kort is megérheti. Az NN Biztosító is arra hívja fel a figyelmet, hogy a demográfiai adatok szerint egyre tovább élünk, és egyre több évet töltünk el majd nyugdíjasként.

Időben kell elkezdeni takarékoskodni

Statisztai adatok szerint ma négy munkaképes korú tart el egy nyugdíjast,

2060-ra már csak két munkaképes befizetéseiből kell fedezni egy nyugdíjkifizetést.

Ha valaki időben elkezd takarékoskodni, akkor 30 évesen havi 9700 forint megtakarítással már akkora összegre ki tudja egészíteni a nyugdíját, mint amit egy mai nyugdíjas megkap az állami nyugdíjként.

Ha csak 40 évesen kezd takarékoskodni, akkor már havi 20 ezer forintot, de ha csak 50 évesen kezd el a nyugdíjára gondolni, akkor már havi 48 ezer forintot kellene félretennie egészen a nyugdíjas koráig.

Változnak az igények a korral

Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árak osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárban élelmiszerre a jövedelem 25 százalékát költik az idősek, míg az aktív korúaknál ez az arány 23 százalék.

Az átlagnyugdíj ma 132 ezer forint, az idősek arányának növekedésével ez az összeg folyamatosan csökkenhet Fotó: Polyák Attila - Origo

Ruházkodásra az aktívak 4, míg a nyugdíjasok 2 százalékot költenek. Gyógyszerekre az aktívak fizetésük 1,8 százalékát, a nyugdíjasok pedig bevételük 5,8 százalékát költik.

A szendvicsgenerációnak lesz nehéz

A szendvicsgenerációnak lehet a következő évtizedekben a legnehezebb dolga. Ők azok, akik jelenleg gyereket nevelnek, és a későbbiekben az alacsony nyugdíjak miatt majd idős szüleiket is kénytelenek lesznek anyagilag támogatni.

Nem lesz könnyű dolguk a következő generációknak Forrás: Origo

Az NN Biztosító adatai szerint a „nem lesz nyugdíjad kampányok” miatt

az utóbbi időben emelkedett azoknak a száma, akik nyugdíj célra tesznek félre,

de a nyugdíjbiztosítások elterjedtsége még mindig csak 6 százalékot tesz ki.