Megoldódott a török patthelyzet, örülnek a piacok

Törökország
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 2 : People gather outside the Justice and Development Party headquarters as Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu greets supporters from the balcony after Turkish general election in Ankara, Turkey on November 2, 2015. According to preliminary results, Justice and Development (AK) Party wins over 49 percent of votes in general election. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A ma reggeli kereskedésben már 4 százalék feletti erősödésben áll a török líra és az isztambuli tőzsde, mivel a 2002 óta hatalmon lévő AKP Recep Tayyip Erdogan vezetésével váratlanul többséget szerzett, és az öt hónapja tartó bizonytalanság után kormányt alakíthat. 
Vágólapra másolva!

A vasárnapi választási eredmények a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelentős sikerét hozták, ezáltal Erdogan pártjának az 550 fős törvényhozásban 320 képviselője lesz, és így egyedül alakíthat kormányt.

A júniusi választásokon nem sikerült abszolút többséget szereznie a harmadik ciklusát záró AKP-nek, az akkori eredmények alapján parlamentbe jutott pártok koalíciós tárgyalásai rendre zátonyra futottak. Így politikai és gazdasági patthelyzet alakult ki a 720 milliárd dolláros éves GDP-vel rendelkező Törökországban, a bizonytalanság pedig sosem tesz jót egy nemzetgazdaságnak és a pénzpiacoknak. Jól jelzi ezt az is, hogy míg az év első felében 6 százalék fölötti mértékben tudott a török gazdaság növekedni, a második fél évben már csak 3 százalékos GDP-emelkedéssel kalkulálnak.

Végre kikerül egy fontos kockázat

Az első kommentek főleg azt taglalják, hogy az államfő megerősödött pozícióját fel fogja-e használni arra, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások során keményebben lépjen fel, és később átalakítsa az alkotmányt. Az erősödési tendencia a mai napon várhatóan tovább folytatódik, mivel a politikai bizonytalansági faktor kikerül a képből. A kötvények várhatóan szintén hozamcsökkenéssel reagálnak majd, az Erdogan-vezetés a kamatcsökkentés elkötelezett híve - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Mindenesetre a török líra 3-4 százalék körüli erősödést mutat az euróval és a dollárral szemben, a török börze indexe pedig 4,5-5 százalék közötti pluszban van a politikai bizonytalanság enyhülése miatt.

A megkérdezett alapkezelők ilyen piaci reakciókat vártak a választások előtt.

Az EURTRY és USDTRY árfolyam-alakulása az elmúlt 1 hónapban Forrás: Stooq.com, Investor.hu

A török XU100-részvényindex árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu