Árkorrekció jöhet az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
A fővárosi ingatlanpiacon az ősz elején sem állt meg az árak növekedése, bár az emelkedés üteme lassul. A kereslet év eleji erőteljes növekedésével együtt szinte azonnal emelkedésnek indultak az árak is a Jófogás.hu és a GKI Digital közös elemzése szerint. 
Vágólapra másolva!

Az év eleji árrobbanás főként csak Budapestre igaz. Ennek egyik oka, hogy a főként a külföldi bérlőket váró rövid távú lakáskiadók a fővárosban találták meg számításukat.

Az albérletárak hirtelen 20 százalékos növekedése szintén sokakat ösztönzött lakásvásárlásra, még akkor is, ha ezt csak hitelből tudták megtenni.

Forrás: MTI/Beliczay László


Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal viszont lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Az áremelkedés a kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan kisebb árkorrekcióra lehet számítani - mondta Palocsay-Zubor Géza, a Jófogás.hu igazgatója.

A szakember szerint idén is számítanak a kereslet szokásos decemberi visszaesésére.

Budapesten a legtöbben továbbra is a kisebb,

Kevés az eladó új ház

A portál adatai szerint a januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább emelkedett. A használt és az új lakásoké egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább nőtt. A használt házak átlagára a februári visszaesés után augusztusig alig változott, és csak szeptemberben tudott kisebb mértékben növekedni.

Forrás: MTI/Jászai Csaba


Az új házak és lakások átlagárának felfutása mögött az is húzódhat, hogy ezekből csak nagyon kevés eladó. A használt lakásoknál tapasztalható négyzetméterár-felfutás szinte kizárólag a budapesti kereslet élénkülésből adódik, a fővárosban a tavaly decemberi, 300 ezer forint körüli fajlagos árszint kilenc hónap alatt több mint harmadával nőtt - derül ki az elemzésből.