Kellemetlen, de hasznos az irigység is

Vágólapra másolva!
Az irigység ugyan nem a modern világ terméke, de az elanyagiasodott és teljesítményorientált mindennapjainkban igen gyakori jelenség. Ez az érzés erősen rombolja a kapcsolatokat önmagunkkal és másokkal egyaránt, viszont ha okosan használjuk, fejlődésünk motorja is lehet. Molnár Attila szervezetpszichológussal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Legyünk őszinték magunkhoz: biztos, hogy mindenki tapasztalta már saját bőrén, hogy milyen az irigység érzése. Néha haraggal vagy agresszív késztetésekkel párosul, amit a másik sikereinek, tulajdonának vagy általunk értékelt tulajdonságainak irigylése okoz.

Vajon tényleg olyan káros ez az érzés?

Biztos, hogy mindenképpen meg kell tőle szabadulnunk? Molnár Attila szerint nem, viszont az irigység kialakulásának és hatásának megértése segítségünkre lehet abban, hogy saját előnyünkre fordítsuk ezt az érzést.

Nincs, de jó lenne

"Az irígység akkor üti fel a fejét, ha a másik valami olyan érték birtokában van, ami nekem nincs, de vágyom rá. Ez lehet pénz, státusz, személyes képesség, hatalom vagy bármi, ami a személy számára jelentős értéket képvisel.

Az irigység is nagyon sokféle lehet,

de bizonyos tényezők megléte gyakori kiváltója lehet, mint például a közelség, az összehasonlítás, vagy az alacsony önértékelés" - fejtette ki a pszichológus.

A közelség

A szakember szerint minél közelebb vagyunk az általunk irigyelt emberhez, annál könnyebben azonosítjuk magunkat vele. Például ő is ott dolgozik ahol én, egy konditerembe járunk, ugyanott ebédelünk. Ez annál jobban felerősíti a kontrasztot az irigyelt érték mentén.

Az összehasonlítás

Az irigység érzése definíció szinten egy összehasonlítás eredménye: neki van olyanja, ami nekem nincs, de szeretném. Ezt az érzést torzítások hozzák létre. Ha felismerjük ezeket a torzításokat és tudjuk magunkat és másokat is objektívebben látni,

az irigység érzése is kezelhetőbbé válik.

Leggyakrabban az történik, hogy az irigyelt személyt túl, hozzá képest magunkat pedig alulbecsüljük.

"Egy tipikus példa: Neki mindig minden sikerül, nekem meg soha semmi. Ez a mondat klasszikus példája az eltúlzó, minden vagy semmi típusú torzításnak, hiszen egyik félmondata sem igaz. A munkahely olyan környezet, ahol könnyen összehasonlítjuk magunkat másokkal" - mondta a szakember. Hozzátette, amíg az irigység nem párosul konstruktív megküzdési módokkal, addig ez rombolja a munkahelyi kapcsolatokat, és igen káros az együttműködésre.

Az alacsony önbecsülés

Az irigység mögött sok esetben alacsony önértékelés rejlik. "Valójában nem arról van szó, hogy ne rendelkeznénk mi is épp olyan értékes tulajdonságokkal, mint azok, akiket irígylünk, hanem arról, hogy ezeket nem vesszük észre magunkban. Ha vezetőként tudunk ezekből a jelekből olvasni, vegyük észre, hogy

az önbecsülés és önértékelés helyrebillentésével tehetjük a legtöbbet

- emelte ki Molnár Attila. A munkahelyi konfliktusok és az alacsony együttműködési hajlandóság mögött sok esetben az irigységgel való megküzdés destruktív stratégiái állnak, mint például a harag, az elkerülés vagy a bűnbakképzés.

Érték iránytű

Érdemes odafigyelni arra, hogy mi is az, amit a másikban vagy a másiktól irigylünk, mert az az érték, aminek a megélésére valamiért szükségünk ven. Ezt használhatjuk egyfajta érték iránytűként. Az emberek általában a vagyont vagy a státuszt irigylik, de valójában az ezzel járó lelki értékekre vágynak.

"Ha egy kicsit tudatosabban tekintünk az irigységünkre és megtaláljuk benne a saját igényeinket, máris lehetőséget adtunk magunknak arra, hogy

A szakember szerint érdemes a következő lépéseket megtenni, hogy hasznunkra fordítsuk az irigységet.

1. Ismerje meg jobban

Az összehasonlítás csak a felszínen lévő tulajdonságok alapján történik, így ha egy kicsit többet megtudunk a felszín alatti tulajdonságokról, lehet, hogy kiderül, hogy valójában neki is vannak rossz tulajdonságai. Sőt még náluk is lehetnek hiányosságok.

2. Tanuljon tőle

Ha tényleg olyan jó, mint amilyennek látjuk, lehet, hogy van mit tanulni tőle. Ez a fajta érdeklődés, biztosan nyitott fülekre talál. Ebből még kialakulhat egy jó kapcsolat is, ami alakíthat az összképen is.

3. Vegye sorra saját értékeidet

Ideje, hogy saját magunk értékeit számba vegyük, összehasonlítás nélkül. Ehhez jó módszer, ha másoktól is kérünk visszajelzést, mert ők nem abban a dobozban ülnek, amiben mi.

Teljesítményünk motorja

A szakértő szerint a ismerjük fel, mire is van igényünk, és tegyünk érte. Az irigység természetes jelenség, már kora gyermekkorban megjelenik. Gyakran egyszerűen csak az észlelési folyamatainkat kell rendbe raknunk ahhoz, hogy ez a destruktív érzés csendesedjen bennünk: jobban megismerni a másikat, hogy reálisabb képünk legyen róla, olyat is tudjunk róla, amit eddig csak kitaláltunk. Megismerni saját magunkat, saját értékeinket és munkára fogni őket, hogy önértékelésünk helyre billenjen. Az irigység rávilágíthat a számunkra fontos értékekre, és fokozhatja a teljesítményt.