Tőzsdézett, ötletelt és a rezsicsökkentésről beszélt a kormány

Sokat nőtt a Fidesz népszerűsége az elmúlt évben, elemzők szerint a a rezsicsökkentésnek köszönhetően
Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton.
Vágólapra másolva!
Az emberek majdnem fele nem tudja, miből fog élni időskorában – a miniszter szerint spórolni kell. Az állam megszabadult több mint 14 millió OTP-részvénytől, amelyekért mintegy 75 milliárd forintot kapott. A kormány tovább ötletel a multikkal szemben, és jön a legújabb rezsicsökkentés is. Az, hogy kié lesz a TV2, ezen a héten sem derült ki, viszont Simicskáék már ki is fizették, míg a GVH szerint Vajnáék akár meg is vehetnék. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő értékesítette az állam birtokában lévő OTP-részvénycsomagot a nyilvántartási értéknél közel 10 milliárd forinttal drágábban, de a piaci árfolyamnál 5 milliárd forinttal kevesebbért. A tranzakció több mint 14 millió darab részvényt érintett. A közel 5 százalékos részesedést jelentő banki papírok átlagosan 5322 forintos árfolyamon keltek el. A pakett mintegy

75 milliárd forintos bevételt jelent a központi költségvetésnek.

Az értékesítésből származó bevétel a Beruházási Alapba folyik be, amit a vagyonkezelő közleménye szerint beruházásokra és fejlesztésekre fordít a magyar állam.

A GVH szerint Vajnáék megvehetik a TV2-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett.

Vajon kié lesz a TV2? Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

Az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna, derült ki a versenyhivatal pénteki közleményéből.

Simicskáék már fizettek

A Megapolis szerdán közjegyzői letétbe helyezte a TV2 opciós szerződés szerinti vételárát, ugyanakkor az továbbra sem publikus, hogy mekkora összegről is van szó.

– mondta az Origónak Óvári Győző, a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. ügyvédje.

Gerkens szerint Vajnáéké a TV2

Dirk Gerkens elképzelhetetlennek tartja, hogy a TV2-t ne Andy Vajna kapja meg. A filmbiztos által kinevezett volt RTL Klub-vezérigazgató, aki most a TV2 élére került, bőszen tárgyal partnerekkel, hirdetőkkel, és már irodája is van a Róna utcai székházban. Gerkens arról is beszélt az Origónak adott interjúban, hogy reméli, továbbra is független hírforrás lesz a Tények.

Újra rezsicsökkentésről beszél a kormány

Valódi az a belső munkaanyag, ami felveti, hogy a paksi blokkok leszerelésére félretett pénz egy részét érdemesebb lenne a jövőben a rezsicsökkentés folytatására fordítani, ismerte el a Miniszterelnökség. A tárca azonban közölte azt is, hogy kormánydöntés még nincs erről.

Ismét beleálltak a rezsicsökkentésbe Fotó: Origo

Született egy munkaanyag, amiről jelenleg vita folyik, a vitának pedig az a célja, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer további kiépítésével kapcsolatban a lehetséges irányokat felvázolja, válaszolta az Origo kérdésére a Miniszterelnökség.

A parlament előtt a következő rezsicsökkentés

A kormány beterjesztette a parlament elé a régóta emlegetett állami rezsicsökkentést, vagyis az egyes hatósági illetékek és közigazgatási díjak megszüntetéséről szóló törvénymódosítást. Ingyenes lesz 2016-tól többek között a személyi igazolvány, az első jogosítvány, a diákigazolvány és az erkölcsi bizonyítvány is, ha a parlament változatlan formában fogadja el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát. A kormány számításai szerint

az állami rezsicsökkentésként emlegetett csomag 10 milliárd forint kiesést jelent majd a költségvetésnek,

vagyis ennyivel kevesebb pénzt kell majd befizetniük az embereknek. A javaslatot először az igazságügyi bizottság tárgyalja majd, a képviselők ez után vitázhatnak és szavazhatnak róla.

Európa hatalmas bakot lőtt a dízellel

Mesterségesen, környezetvédelmi okokból támogatta az EU a dízelautók elterjesztését, ami csak még súlyosabb környezetszennyezéshez vezetett. Az autógyártók Európában is manipulálhatták a tesztek eredményeit, de az amerikai VW-botránnyal szemben lehet, hogy itt lényegében legális volt a csalás.

Baklövés volna? Forrás: Volkswagen

Az elemzés szerint

az elmúlt három évtized egyik legnagyobb baklövése volt Európa "szerelmi kalandja" a dízelmotorokkal.

Az Európai Bizottság közlése szerint megállapodtak az uniós tagállamok képviselői, 2017. szeptember 1-jétől új módszerrel mérik majd a dízelautók károsanyag-kibocsátását.

A VW elárulta, mit lépnek a dízelbotrányra

A Volkswagen igazgatótanácsának elnöke ötpontos tervet ismertetett, ezzel akarják kezelni a dízelbotrányt. Az érintett ügyfeleknek segítséget nyújtanak, a botrányt feltárják, a felelősöket felelősségre vonják. A márkák és a régiók a jövőben nagyobb önállóságot kapnak majd a csoporton belül.

Varga Mihály szerint spórolni kell

A társadalom elöregedése miatt szükséges, hogy az öngondoskodás minél előbb elterjedjen, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a kormány politikájának legfontosabb eredménye, hogy az emberek több pénzt tudnak félretenni.

Magyarországon a 65 év felettiek létszáma 1,8 millió fő, míg az öregségi nyugdíjasoké 2 millió, a foglalkoztatottak száma 4,2 millió fő.

közölte a tárcavezető egy konferencián.

Az Origo megkérdezte az olvasóit, hogy takarékoskodnak-e időskorukra. A nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a válaszadók döntő többsége, több mint

70 százaléka nem tesz félre a nyugdíjas évekre.

A bankszámlával rendelkező felnőtt lakosság fele megtakarításából él, mégis túl optimisták a nyugdíjjal kapcsolatban. Bár az összkép valamelyest javult, az emberek 40 százaléka nem tudja, miből fog élni időskorában, derült ki egy felméréséből.

Több lett az új közmunkás, mint aki rendes állást talált

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben, de a növekedés legnagyobb részét a közmunkások teszik ki. A 116 ezer új munkahelyből 15 ezer külföldi, 52 ezer pedig közmunka, míg a magyar munkaerőpiacon 49 ezren tudtak elhelyezkedni.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma

Megnevezés Létszám, ezer fő Létszámváltozás 2014-2015
ezer fő %
A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozik 3924 49,1 1,3
Közfoglalkoztatottnak tekinti magát 226,6 52,3 30
Külföldi telephelyen dolgozik 114,2 14,8 14,9
Összesen 4264,8 116,2 2,8

Hatalmas blöff a magyar munkapiac sikere

Nyolcvanezer magyar munkanélküli talált állást egy negyedév alatt. Az inaktívak közül is sokan kezdtek ismét dolgozni. Az európai statisztikákban is kiemelkedően teljesít a magyar munkaerőpiac. Első ránézésre, mert ha megnézzük, hogyan alakult a közfoglalkoztatás, és mi lett volna e nélkül, akkor rájöhetünk, hogy szinte itthon a legrosszabb a helyzet Európában.

Az Európai Unióban és az euróövezetben is csökkent a munkanélküliek száma, és többéves mélypontra mérséklődött a munkanélküliségi ráta szeptemberben.

A Várkertbazár után jöhet a stadion

A kormánynál is jól fekvő cég építheti fel Deutsch Tamás álmát, az új Hidegkuti Nándor Stadiont: a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium 6,31 milliárd forintot kap a munkáért.

– mondta Deutsch Tamás klubelnök, amikor aláírták az új stadion kivitelezői szerződését.

Ilyen lesz az MTK új stadionja Forrás: Youtube / Magyar Testgyakorlók Köre MTK

Deutsch Tamás szerint akkor van értelme a stadionépítésnek, ha utána sokkal több néző jár ki a meccsekre. Az MTK-nak alsó hangon meg kellene ötszöröznie a hazai nézőszámát, ha az új arénában majd telt ház előtt szeretne játszani.

Észre sem veszi, és már el is tűnt a pénze

Egy SMS-ből értesült olvasónk, hogy bankkártyájával valahol Közép-Amerikában akartak lefoglalni egy hotelszobát. Szerencséje volt, hogy a bankja azonnal letiltotta a tranzakciót.

Egyre gyakrabban történhet bárkivel ilyesmi,

hiszen drasztikusan nőtt az internetes bankkártyás visszaélések száma Magyarországon is. Csak az első három hónapban 102 millió forintot nyúltak le a csalók.

Bankkártyás csalások értékének alakulása a visszaélés típusa szerint Forrás: MNB

Oda kell figyelni, hiszen jöhet a csapda e-mailben, telefonon, de még a jó öreg mágnescsíkos csalás sem ment ki teljesen a divatból.

A kormánynak van még ötlete a multik ellen

Átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak a dolgozóik létszámát egy készülő jogszabálytervezet szerint.

A nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia, vagyis a jövőben alapterülethez kötné a kötelezően alkalmazandó munkavállalók számát a kormány. A multik egyébként kíváncsian várják a kormány ötleteit.

Lázár János a Kormányinfón azt mondta:

a kormány megvizsgálja, hogy a nagy multinacionális cégek hogyan tudnának több embert foglalkoztatni,

mert ezeknek a vállalatoknak több terhet kell vállalniuk. Új dohányipari adóról is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, szerinte ugyanis így lehet csökkenteni a dohányzók számát.

Mégsem mentek neki a kereskedőknek

Lázár János szavaival szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy az intézménynél nem készült olyan javaslat, ami a hipermarketeket arra kötelezné, hogy duplázzák meg alkalmazottaik létszámát.

Megússzák a kereskedelmi láncok a kormány sarcát

Módosul az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértéke a módosításról szóló javaslat szerint általánosan 0,1 százalék lesz.

A kormány ezzel gyakorlatilag visszatér a korábbi szabályozáshoz,

miután az Európai Bizottság megtiltotta Magyarországnak, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj progresszív elemeit alkalmazza.

Még vannak devizahitelesek, akik újabb mentőcsomagra várnak

A magyar GDP közel 5 százalékát teszik ki a nem teljesítő jelzáloghitelek. A teljes állomány több mint felét felmondták a bankok.

Ezek az adósok már az ingatlanuk elvesztésével néznek szembe.

Még a forintosítás után is 140 ezer adós problémája maradt megoldatlan. Sokan közülük annak ellenére sem fizetik törlesztőiket, hogy lenne elég jövedelmük. A volt devizahitelesek egy része újabb mentőcsomagban bíznak.

A legtöbb késedelembe esett adós vidéken él Forrás: MNB

Az MNB elemzése szerint a legnagyobb társadalmi és pénzügyi kockázatot is a nem teljesítő jelzáloghitelek jelentik.

Recseg-ropog a Klik, hiába tömi és reszelgeti a kormány

Az állami iskolafenntartó, a Klik évről évre egyre több pénzből gazdálkodhat, de eddig mindig kellett bele pluszpénzt tenni. A szervezetet már átvilágították, elemezték, racionalizálták, decentralizálták, lett új elnöke, és kapott költségvetési főfelügyelőt.

Az eredmény nem látszik,

a tartozás nem akar eltűnni, a tanárok késve kapott fizetésekre panaszkodnak, kifizetetlen számlák miatt pedig több iskolában lekapcsolták a gázt.

Csak a szabályozók fékezik a drónokat

Nagy jövő előtt állnak az iparban, kereskedelemben és mezőgazdaságban alkalmazott drónok. A robotrepülők terjedését azonban egyelőre nehezíti, hogy a szabályozás még nem érte be a technológiai fejlődést.

És nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy…