A bazár és a stadion mellett jól húz a LED-biznisz is

Vágólapra másolva!
A Várkertbazár és az MTK-stadion mellett már a közvilágítás korszerűsítésében is egyre otthonosabban mozog a Paár Attilához köthető cégcsoport: miután megvették Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól a "LED-es" céget, a kezdeti lendületvesztés után az Elios újra magára talált.
Vágólapra másolva!

A nyáron megtorpanni látszott a már Tiborcz István nélküli Elios Innovatív Energetikai Zrt. sikerszériája – már ami az állami megrendeléseket illeti –, az októberben megjelent közbeszerzési hirdetmények szerint azonban szeptemberben csak beesett egymilliárd forintnyi állami megrendelés.

Újabb állami megrendelést kapott az Elios Forrás: MTI/Oláh Tibor

2015 első négy hónapjában körülbelül 4 milliárd forintnyi állami megrendelést kaptak, azonban az április végi tulajdonosváltás után egy kicsit mintha megtört volna a lendület. Aztán eljött a szeptember, és vele együtt három komoly megrendelés is:

  • Siófok,
  • Hajdúböszörmény és
  • Miskolc.

A három város összesen majdnem nettó egymilliárd forintot költ a közvilágítás korszerűsítésére. A beruházásokat egyébként uniós forrásokból finanszírozzák.

A három tenderrel együtt

az Elios így már több mint 5,67 milliárd forint állami megrendeléshez jutott az idén,

szemben a tavalyi 4,69 milliárd forinttal.

Német céggel erősítettek

Az Elios Siófokon körülbelül ötmillió forinttal az eredetileg becsült összeg alatt, nettó 316 millió forintért vállalta a korszerűsítést. Érdekesség, hogy Siófokon már dolgozott az Elios, pontosabban a cég jogelődje, az E-OS Innovatív Energetikai Zrt.

A „LED-es” cég Hajdúböszörményben és Miskolcon ugyanakkor már nem egyedül indult, hanem egy konzorcium tagjaként, méghozzá azzal a német tulajdonú SAG Hungaria Kft.-vel közösen, amelyet korábban többször is megelőzött a különböző közbeszerzéseken.

Hatékonyabb az Elios

A cégadatok szerint a SAG Hungaria nettó árbevétele rendre meghaladta az Eliosét az elmúlt években, ugyanakkor profit szempontjából már az Elios áll jobban: például 2014-ben az SAG 9,2 milliárdos árbevétel mellett 120,7 millió forint adózott eredményt ért el, míg az Elios 3,5 milliárdos árbevételéhez 476,3 milliós profit társult.

Hajdúböszörményben és Miskolcon az eredetileg becsült összegnél közel 2 millió forinttal olcsóbban, nettó 348,9 millió, illetve nettó 322,8 millió forintért vállalták a közvilágítás korszerűsítését.

Az Elios ezzel tovább terjeszkedik Kelet-Magyarországon is, ahol eddig – elnézve a cég referenciáit – kevesebb munkát vállalt. Mindenesetre az jól látszódik a fenti térképen, hogy

szinte már nincs olyan régió Magyarországon, ahová az Elios ne vitt volna LED-eket.

Bazár, világítás, stadion

Nemcsak az Elios, de a cég új tulajdonosa is busás állami megbízásokat kap. Április végén a WHB Befektetési Kft. vásárolta meg a Green Investments & Solutions Kft.-t Tiborcz Istvántól. Ez a cég az Elios Zrt. egyik tulajdonosa. A WHB Befektetési Kft. pedig Paár Attila építőipari vállalkozásának, a West Hungária Bau Kft.-nek a tulajdonosa.

A West Hungária Bau egyébként azon cégek egyike volt, amelyek részt vettek a Várkertbazár felújításában.

A bazárt többször is átadták Fotó: Origo

A héten kiderült az is, ők építhetik meg az MTK új stadionját. Az új Hidegkuti Nándor Stadiont - a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közösen - 330 nap alatt, 6,31 milliárd forintért húzzák fel a Hungária körúton.

Ilyen lesz az MTK új stadionja Forrás: YouTube / Magyar Testgyakorlók Köre MTK

Paár Attila építőipari cégének nettó árbevétele 2010 óta majdnem megháromszorozódott, és tavaly már 20,8 milliárd forintot tett ki. A West Hungária Bau adózott eredménye ebben az időszakban 400 millió forintról 1,48 milliárd forintra nőtt.

Sokak szerint Paár Attilából nem lesz „új Simicska”, de az idén már kiderült, hogy cégeit nem véletlenül emlegetik a Duna Aszfalt Kft., a Market Építő Zrt., vagy éppen a Mészáros és Mészáros Kft. mellett.