Még vannak devizahitelesek, akik újabb mentőcsomagra várnak

Vaskapu utca Roma Cigány Szegénység Cigány Szegénység A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
Vágólapra másolva!
A magyar GDP közel 5 százalékát teszik ki a nem teljesítő jelzáloghitelek. A teljes állomány több mint felét felmondták a bankok. Ezek az adósok már az ingatlanuk elvesztésével néznek szembe. Még a forintosítás után is 140 ezer adós problémája maradt megoldatlan. Sokan közülük annak ellenére sem fizetik törlesztőiket, hogy lenne elég jövedelmük. A volt devizahitelesek egy része újabb mentőcsomagban bíznak.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb társadalmi és pénzügyi kockázatot is a nemteljesítő jelzáloghitelek jelentik az MNB elemzése szerint. Az erről szóló háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy

a bankok 1450 milliárd forintnyi, vagyis a teljes magyar GDP közel 5 százalékát kitevő nemteljesítő jelzáloghitelt kezelnek.

A teljes állománynak már több mint felét teszik ki a felmondott szerződések, ami a hiteladósok számára gyakorlatilag végrehajtást, és ezzel az ingatlan elvesztését jelentheti. Mindezek következtében az egyik legfontosabb pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázatról beszélhetünk a forintosítás után is Magyarországon.

140 ezer család van bajban Fotó: Polyak Attila - Origo

Többel tartoznak, mint amennyit a lakás ér

Az adósság túlzottan magas szintje a probléma kulcsa mind vagyoni mind jövedelmi szempontból. Az ügyfelek több mint 80 százalékánál a tartozás teljes összege (fennálló tőke és hátralékok) meghaladja a felvett hitelösszeget. Ráadásul a legtöbb bajban lévő adós ingatlana kevésbé forgalomképes helyen, többnyire vidéken, kisebb településen, községben van.

Van pénze, de nem fizet

A NAV adatai szerint, amelyek a magyar viszonyok miatt nem fedik le a teljes valós képet, az adósok 62 százalékának van jövedelme.

A legtöbb késedelembe esett adós vidéken él Forrás: MNB

19 százalékának még papíron is elég lenne ahhoz, hogy törlesszen, mégse fizet maradéktalanul.

Az adósok többsége ugyanakkor újabb mentőcsomagra vár, szerintük az eddigiek nem voltak elég átláthatóak. A jegybank szerint kérdéses lehet, hogy a megoldásban
A jegybank felmérése szerint az adósok nem akarnak kisebb lakásba költözni. Az ehhez adott állami kamattámogatású konstrukciókra sem volt nagy igény az elmúlt időszakban.

A NAV adatai szerint az adósok 19 százalékának lenne elég jövedelme, de nem fizet Forrás: MNB

A jegybank elemzésének eredményei azt mutatják, hogy

az ügyfelek közül akár 70-80 ezer adós helyzete is javítható annyira, hogy képes legyen fizetni a tartozását.

Ehhez azonban erőteljesebb és aktívabb átstrukturálási gyakorlat szükséges, a bankoknak tekintettel kell lennie arra is, hogy a nemteljesítő adósoknak nyújtott engedmények következtében a teljesítő adósok fizetési hajlandósága ne csökkenjen. Ahogy az eddigi mentőcsomagok után is nőtt azoknak a száma, akik felhagytak a fizetéssel.

Ma is az adósok közel fele nem éli meg reális fenyegetésként az ingatlanuk elvesztését annak ellenére, hogy tisztában vannak a nemfizetés következményeivel, míg az ügyfelek közel hatoda minden megoldási lehetőséget elutasít. A jegybank szerint azonban pozitívum, hogy a többség véleménye szerint a kialakult helyzetért az egyén is felelősséggel tartozik, megoldást pedig a hitelezőkkel közösen kell találniuk.