Megússzák a kereskedelmi láncok a kormány sarcát

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Módosul az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértéke a módosításról szóló javaslat szerint általánosan 0,1 százalék lesz.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat értelmében megszűnik a felügyeleti díj legalsó, a törvény hatálya alá tartozó tevékenységekből származó nettó 500 millió forint árbevételig érvényesíthető 0 százalékos sávja. Helyette az általános 0,1 százalékos mértékű felügyeleti díj fizetési kötelezettség jelenik meg, azzal, hogy a kiskereskedelmi mikro- és kisvállalkozásokra is vonatkozik a húszezer, illetve hétszázezer forint átalányválasztás lehetősége.

A kormány ezzel gyakorlatilag visszatér a korábbi szabályozáshoz,

miután az Európai Bizottság megtiltotta Magyarországnak, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj progresszív elemeit alkalmazza.

A Tescónak nagyon fájt volna a kormány terve Fotó: Bielik István - Origo

Korábbi számításaink szerint a Tesco és a Spar több mint a hússzorosát fizette volna a korábbi díjnak, míg az Aldi és a Metro megúszta volna háromszoros-ötszörös sarccal.

A korábbi 0 százalékos mérték alá eső vállalkozások döntő többsége mikro-vállalkozásnak minősül, ezért a javaslat a számukra a törvényben biztosított, kapcsolódó nyilvántartás vezetése nélküli, egyszerűsített átalányösszegű felügyeleti díj befizetésére ad lehetőséget.

Brüsszel miatt

Az indokolás szerint az Európai Bizottság két főigazgatósága (Versenypolitikai, illetve Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) is vizsgálatot folytat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2015. január 1-jétől hatályos módosítása, azaz a kereskedelmi szektorban a napi fogyasztási cikkek értékesítése esetében progresszívan változó, úgynevezett sávos élelmiszerlánc-felügyleti díj kapcsán. A vizsgálat lezárása érdekében indokolt az Európai Bizottság felvetései alapján a törvény módosítása.