Megvizsgálták Bajnai Gordon vagyonosodását

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Lezárta a NAV a Bajnai Gordon ellen indított vizsgálatot. A volt miniszterelnök sajtósa az Origónak azt mondta, az adóhatóság semmilyen szabálytalanságot nem talált.
Vágólapra másolva!

Szerdán az Origo birtokába került egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított dokumentum, amely szerint lezárult a Bajnai Gordon egyik cégét érintő adóvizsgálat. Bajnai vagyongyarapodásával kapcsolatban májusban tett bejelentést a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István. A dokumentumból a vizsgálat eredménye nem derült ki, mivel az adótitkokat tartalmazott volna, így a NAV nem közölt további részleteket, csupán annyit, hogy az eljárást beszüntették.

Szabályosan adózott

Bajnai Gordon és az Együtt sajtófőnöke, Rácz Krisztina az Origo kérdésére megerősítette, hogy valóban lezajlott egy adóhatósági vizsgálat. „Az adóhatóság Bajnai Gordonnál egyes adókötelezettségek ellenőrzése keretében több évre kiterjedően vizsgálta, hogy a személyi jövedelemadóra vonatkozó kötelezettségeit megfelelően teljesítette-e. A NAV többször meghosszabbította a vizsgálat határidejét, bankszámlaforgalmát tételesen átvizsgálta.

– válaszolta kérdésünkre.

Nem tüntette fel

Tényi István 2014-ben vált ismertté, amikor bejelentést tett a civil szervezetek norvég támogatása miatt. Tavaly ősszel feljelentette az internetadó, illetve az amerikai kitiltási botrány miatti tüntetések szervezőit, később a HVG és a 444 egy-egy írása, illetve címlapja miatt tett bejelentést, legutóbb pedig a TV2 eladásakor hűtlen kezelésért jelentette fel a csatorna tulajdonosait.

Májusban a NAV közölte, befogadták Tényi közérdekű bejelentését, és több évre kiterjedő adóvizsgálatot indítottak Bajnai Gordon vagyonosodása kapcsán. A bejelentés szerint a volt kormányfő 2011 januárjában jegyezte be tanácsadó céget, az Ebit Consulting Kft.-t, amely 100 százalékban Bajnai tulajdona volt, emellett ő volt a cég vezérigazgatója is, vagyis a vállalkozásból kivont jövedelem egészében őt illeti.

Az Ebit 2013-ban már 51,4 millió forint nettó árbevételt ért el, amely osztaléka, 18,3 millió forint Bajnait illette.

A bejelentés szerint azonban a politikus nem tüntette fel ezt a jövedelmet vagyonnyilatkozatában. Emellett Bajnai tulajdonában állt több ingatlan, valamint 55 millió forint megtakarítás is.

Májusban nem értesítették

Bajnai Gordon májusban, az Origo kérdésére azt válaszolta, "nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról”. A volt kormányfő az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakítása után bejelentette, végleg távozik a politikából. Tavaly ősz óta Franciaországban főállásban dolgozik egy infrastrukturális befektetésre szakosodott cégnél, a Meridiam-csoportnál.