Nem a hálapénzzel van a legtöbb gond

Hálapénz
Vágólapra másolva!
A magyarok közel egyharmada kötne egészségbiztosítást a közeljövőben. A megkérdezettek 58 százaléka havi 6900 forintot is fizetne, ha nem kellene hónapokat várni egy orvosra, és megszerveznék a betegútját.
Vágólapra másolva!

Az emberek nem tudnak különbséget tenni az egészségbiztosítás, a balesetbiztosítás, az életbiztosítás és az egészségpénztár intézménye között – mondta Hídvégi Áron, a Századvég Alapítvány Közvélemény- és Piackutatási igazgatója.

A hazai lakosság a biztosítási termékek közül átlagosan négyféle biztosítási terméket ismer, és a háztartások jellemzően átlagosan 3-4 féle biztosítási termékkel rendelkeznek.

A várólisták végtelen hosszúak

Az adatok azt mutatják, hogy a megkérdezettek szerint nem a hálapénzzel van a legnagyobb probléma a magyar egészségügy területén.

A válaszadók 33 százaléka jelentős problémának gondolja a várólisták hosszát, 27 százalékuk pedig az orvosok és ápolók számának növelését tartja kiemelten fontosnak.

A 40 és 60 év közöttiek, az iskolázottak, valamint a magas jövedelműek 74 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy adott már hálapénzt egészségügyben dolgozó személynek - derült ki a Századvég Alapítvány által, a Magyar Biztosítók Szövetsége számára készített kutatásból.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A megkérdezettek 28 százaléka azt mondta, a közeljövőben kötni szeretne kiegészítő egészségbiztosítást, és 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem fog ilyet kötni.

Inkább fizetnénk

A termék iránt a legnagyobb nyitottság a 40 és 49 év közötti, diplomás és magas jövedelműek körében tapasztalható. Az összes válaszadó közül 58 százalék volt az, aki hajlandó lenne havonta,

6900 forintot fizetni egy széles körben elérhető, kiegészítő egészségbiztosításért,

ha az a szabad orvosválasztást, a várakozási idő nélküli ellátást, illetve a betegút megszervezését biztosítaná számára.

A lakosság a pénzügyi intézmények közül a biztosítókban bízik meg leginkább.

A MABISZ szerint széleskörű tájékoztatásra van szükség az egészségbiztosításokat illetően Magyarországon – mondta Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára.