Ezen a héten sem derült ki, kié lesz a TV2

Simicska Lajos Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Andy Vajna és Simicska Lajos is magáénak akarja a TV2-t, de ezen a héten sem derült ki, hogy az végül melyiküké lesz: az ügyben már több feljelentés is volt, és már a versenyhivatal is vizsgálódik. A kereskedelmi tévécsatornát övező botrány mellett a héten kiderült, hogy nőttek a bérek, kivonulhat a Tesco, minden ötödik építőipari forint a Közgépé, egyre népszerűbb az Uber, és bebetonozták a vasárnapi boltzárat is. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A TV2 eladását övező botrány hétfőn a cégbíróságon folytatódott, ahol iktatták Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly beadványát, amelyből kiderült, hogy október 13-án két olyan céget szereztek meg, amelyen keresztül jogot formálnak a tévé vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Groupra.

Munkában a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalhoz október 16-án érkezett egy kérelem a Vajna-csoport irányításszerzésének engedélyezésére. Ezzel szemben a GVH-hoz a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól eddig nem érkezett engedélykérelem a TV2 megvételére.

A TV2-t Simicska Lajos és Andy Vajna is vinné Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

Mindeközben a TV2 nem tartja jogszerűnek sem Fonyó Károly cége, a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. opciójának alapítási körülményeit, sem pedig az opció lehívását, ezért közleményük szerint megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Egy feljelentés nem feljelentés

A feljelentéseiről ismertté vált Tényi István előbb hűtlen kezelés gyanújának kivizsgálását kérte, majd egy héttel később már a NAV-ot is ráküldte Andy Vajnára. A vagyonosodási vizsgálat kérése után Tényi újabb feljelentést tett, és már adóellenőrzést is kért Vajna offshore-gyanús cégei miatt.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is jelezte, hogy feljelentést tesz a TV2-botrány miatt, mert szerinte tisztázni kell az átláthatatlan pénzmozgásokat.

Csütörtökön „a labda visszakerült” Simicskáékhoz, miután a cégbíróság feltartóztatta őket, és szerdán hiánypótlásra szólította fel a TV2-s cégeket a nevére író Fonyó Károlyt. Fonyó ügyvédje jelezte, hogy néhány napon belül a Megapolis is benyújtja a kérelmét a GVH-hoz, hogy az jóváhagyhassa a TV2-s fúziót.

Simicska Lajos a médiában vágna vissza

A TV2 körüli hercehurcával visszatért a médiához az Orbán–Simicska-háború hadszíntere: Simicska Lajos építőipari cégét kizárták a közbeszerzésekből, bérelt földjeit eladják, plakáthelyeit visszavennék, ő viszont médiaportfóliójához hozzácsapná az egyik legnagyobb kereskedelmi tévét. A Simicska-birodalom hányattatásai nem érnének véget, de egy ütést legalább ő is bevinne. Az építőiparban még mindig minden ötödik forint a Közgéphez, illetve társaihoz vándorol.

A Tesco önt is feláldozhatja a jobb osztályzatért

Hatalmas adósságot görget maga előtt a brit Tesco, le kellene faragnia belőle, ha a hitelminősítőknél ki akar kerülni a bóvli kategóriából.

Bajban a Tesco Fotó: Bielik István - Origo

Könnyen lehet, hogy a cég a közép-európai, így a magyar hálózat eladásával akar majd pénzhez jutni. Bár a sajtóban eddig a témáról felmerült híreket a brit áruházlánc eddig vagy cáfolta, vagy nem kívánta kommentálni. Az ugyanakkor tény, hogy

a Tescónak 17,7 milliárd font (ez 7,4 billió, vagyis 7400 milliárd forint) adóssága van,

amiből 4 milliárd még 2020 előtt lejár.

Megvan, kinek lesz jó az egységes cigisdoboz

Nincs szükség a cigarettásdobozok egységes csomagolására, csak a feketepiac járna vele jól, állítja a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége, szerintük a kormánynak felül kellene vizsgálnia az egységes csomagolás bevezetésének tervét.

Hamarosan lekerülnek a logók a dobozokról Forrás: Thinkstock

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat.

– közölte a szövetség.

Ahogy azt az Origo is megírta, jövő májustól dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni az EU-ban. A logók lekerülnek a dobozokról, az egyetlen különbség az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus lesz.

Nőttek a keresetek

Augusztusban 5,4 százalékkal magasabbak voltak a havi átlagkeresetek, mint egy évvel korábban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,9 százalékos volt a növekedés a KSH adatai szerint.

Az idén 3-4 százalékos átlagos bérnövekedéssel számolnak az elemzők,

és mivel az infláció 0 százalék körül mozog, a béremelkedés ütemével körülbelül azonos mértékben emelkednek várakozásaik szerint a reálbérek.

Tizenharmadik havi bért is fizet a multi

Az Auchannál 10 százalékkal nőttek a bérek, az IKEA egy évben kétszer is megvizsgálja alkalmazottai fizetését. A Lidl még az Auchanra is ráígért, a Tesco egymilliárdot költött bérfejlesztésre. Szakemberek és pénztárosok szerint a kereskedelem még mindig rosszul fizető ágazat.

Kereskedelmi lánc Havi átlagbér
IKEA bruttó 170 ezer forint
Auchan bruttó 180 ezer forint
Tesco bruttó 180 ezer forint
Lidl bruttó 250 ezer forint
Aldi bruttó 280 ezer forint
Forrás: blokkk.com

Kiszállt a Szlovák Villamos Művekből a Mol

A Mol-csoport nem veszi meg a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részesedését – többek között erről is beszélt Fasimon Sándor az Origónak adott exkluzív interjújában. A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a következő években lassú emelkedés lehet az olajpiacon. Szerinte

Magyarország energiabiztonsága nincsen veszélyben.

Beszélt arról is, hogy a cég 2017-től a szintetikus gumi piacára is belép, valamint még jobban ráerősítenek a kiskereskedelmi vonalra.

Bebetonozták a vasárnapi boltzárat

A Kúria elutasította a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos kérelmeket. Az elutasítással a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. A Kúria három ügyben összesen öt, az NVB korábbi határozatait támadó beadványt utasított el, javarészt eljárási okokból.

Korábban a Nemzeti Választási Bizottság is megtagadta három magánszemély három népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtést.

Még többe kerülhet a Volkswagen-botrány

További pénzeket különíthet el a Volkswagen a károsanyag-kibocsátási botrány költségeinek fedezésére, mondta a VW vezérigazgatója. Az eddigi jelentős összeg mellett azonnal reagálni akarnak, ha esnek az eladások.

Az Export Kooperáció szerint a magyar GDP-t akár 1-1,5 százalékkal is csökkentheti jövőre a dízelbotrány miatti visszaesés a termelésben.

Több mint 40 ezer autó

Magyarországon 40 095 darab EA 189 motorkóddal szerelt jármű forgalomba helyezését kezdeményezték a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartása szerint.

A VW-konszern egyébként korábban azt közölte, hogy 35 283 darab magyarországi jármű esetében lesz szükséges a szervizműveletet elvégezni.

A peremkerületek is rákaptak az Uberre

Felére csökkent az Uber magyarországi indulása óta a becsült érkezési idő. Az Uber még a tömegközlekedést is hatékonyabbá tette Budapesten.

Egyre népszerűbb az Uber Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

61 ország, 330 város, naponta több millió utazás – röviden ez az Uber globális mérlege számokban. Budapesten tavaly november óra van Uber és azóta több mint 600 ezer utazást tettek meg a mobilalkalmazás segítségével.

Megint szó van a ferihegyi gyorsvasútról

Elkezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre tartó vasúti fejlesztés előkészítése, és a Budapest–Esztergom vasútvonal villamosítása sem csúszik tovább. A Világgazdaság cikke szerint rövidesen megjelenik a ferihegyi vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat.

2020-ra már el is készülhet.

A megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyes tervek 2017-re születnének meg, és 2018-ban kezdődhetne el a beruházás, ami 2020-ra fejeződhetne be.

Eltűnik a pénz a sportban

A Transparency International szerint a látványsportágak átláthatatlanul jutottak négy év alatt 200 milliárd forint támogatáshoz.

A korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet szerint

a stadionépítések számos korrupciós lehetőséget rejtenek.

A fél EU nem tudja tartani az uniós kritériumot

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly abszolút értékben a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiány, de az államadósság mindkét térségben nőtt az Eurostat adatai szerint.

A GDP-arányos államadósság 8 uniós országban csökkent 2014-ben 2013-hoz viszonyítva: Magyarország mellett Csehországban, Írországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban és Szlovákiában.

Az unió statisztikai hivatalának összesítése szerint a magyar államháztartás GDP-arányos deficitje tavaly 2,5 százalék volt, míg az államadósság a GDP 76,2 százalékára csökkent.