Szimbolikus gigaberuházásokat szeretne Lázár János

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
Nemzeti infrastruktúra-fejlesztési program elindítását tartja szükségesnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki erről a Budapesti gazdasági fórum 2015 című rendezvényen beszélt.
Vágólapra másolva!

A kormány a következő hetekben – a társadalmi partnerekkel közösen – hozzálát annak megvizsgálásához, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a gazdasági növekedés fenntartásához, mondta a Portfolio.hu gazdasági konferenciáján a tárcavezető.

Ezzel kapcsolatban Lázár János több kockázatra is felhívta a figyelmet, ezek között említette például a vállalati hitelezés volumenét, amelynek szerinte jelentős mértékű növelésére van szükség, továbbá

szorgalmazta a bürokrácia és az abból élők számának csökkentését.

A Miniszterelnökség vezetője emellett nemzeti infrastruktúra-fejlesztési program elindítását sürgette, mert e nélkül szerinte nem lesz könnyű fenntartani a gazdasági bővülést. A közlekedési beruházások mellett a lakásépítések támogatását említette meg.

Lázár János Forrás: MTI/Kovács Tamás

Probléma lehet az EU-s pénzekkel

Lázár János jelzése szerint az idén legalább 2200 milliárd forint lesz kifizetve, a következő évben minimum ki kell fizetni 1500-1600 milliárdot, de ahhoz, hogy a növekedés hasonló legyen, mint 2015-ben, legalább 2000 milliárd forintot kellene kifizetni. Mint a Portfolio.hu írja, Lázár János viccesen hozzátette:

még nem találkoztam olyan kormányzati munkatárssal, aki azt mondaná, hogy ez lehetséges.

A miniszter a portál szerint közölte, hogy az 1600 milliárdot az intézményrendszer további változás nélkül képes lesz kifizetni. Van 15-20 ember, aki nagy tapasztalattal végzi a munkáját, és nekik köszönhető az eddigi siker, illetve a 9000 milliárd forintnyi kifizetés – jelentette ki Lázár János.

Azt is közölte, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as ciklus összes EU-s pályázatát kiírják, így a rendelkezésre álló teljes 12 ezer milliárd forint hozzáférhetővé válik.

Gigaberuházásokra van szükség

Jelentős fejlesztésekre, szimbolikus gigaberuházásokra van szükség Budapesten a gazdasági növekedés érdekében Lázár János szerint. A miniszter ezzel kapcsolatban azonban hangsúlyozta, hogy

a kormánynak ehhez zsebbe kell nyúlnia.

A tárcavezető Pest megyéről is beszélt, amely Budapesthez hasonlóan ki van zárva az európai uniós forrásokból, ezért – mondta – a költségvetésnek kompenzálnia kell a megye településeinek támogatását, ami a mostani hétéves EU-s ciklusban 130 milliárd forintjába kerül a központi büdzsének.

Jelezte egyúttal, a kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza Pest megyét Budapestről „akár azon az áron is, hogy a teljes megyestruktúrát átalakítja”.