Éleződhet a verseny a Google és az Apple között

Google nexus android okostelefon
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 29: An attendee looks at a display of new Google devices during a Google media event on September 29, 2015 in San Francisco, California. Google unveiled its 2015 smartphone lineup, the Nexus 5x and Nexus 6P, the new Chromecast and new Android 6.0 Marshmallow software features. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nagy meglepetés nem történt a Google termékbemutatóján, köszönhetően a korábban kiszivárgott információknak: megismerkedhettünk a legújabb telefonkészülékekkel és tabletekkel. Mégsem maradhatott el a "hűha” érzés, hiszen mind a Nexus 5X és Nexus 6P telefonok és Pixel C-re keresztelt tablet is bámulatos dizájnnal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Versenyre kell a Google az Apple termékeivel

A Nexus 6P-t, ahogy neve is jelzi, a prémium kategóriába szánták. Az első fémvázas Google telefon 5,7 colos 1440p tűéles kijelzővel rendelkezik. A legújabb 64-bites 8 magos processzor, 3 GB RAM, hatalmas akkumulátor, 12,3M pixeles kamera mind belefért a 7,3 mm vastag telefonba, melyet akár 128 GB-os változatban is kérhetünk. A bemutatón elhangzottak szerint szinte minden téren lekörözi az Apple 6 Plus telefonját, így "egyértelmű választást jelenthet a leendő telefontulajdonosoknak”. Az olcsóbbik változat, a Nexus 5X a korábbi sima 5-ös feljavított verziójának tekinthetjük - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Mindkét telefon tartalmazza a Google új biometrikus beléptetőjét az Imprintet, mely a telefonok hátulján helyezkedik el és az ujjlenyomat leolvasás után egy szemvillanás alatt oldja fel a telefont. Az készülékek kezdő ára 499 és 379 dollár (140 ezer és 106 ezer forint) lesz.

Az előadáson szó volt még az új Chromecast 2-ről és a friss Android 6.0 szoftverről is. A kiszállítást a kezdő hat országban, valamint rendelések felvételét további 40 országban október második felétől kezdődik el.

Az érdeklődők figyelemmel tanulmányozzák a Google új Nexus 5X készülékét (2015. szeptember 29.) Forrás: AFP/Justin Sullivan

Nem ez lesz a Google zászlóshajója, de...

Ugyanakkor a Google bevételeit tekintve a telefoneladásokból befolyó licenszdíjak csak kevesebb, mint 10 százalékot jelentenek. Így hiába teljesítenek az új készülékek jól, az Equilor elemzői szerint a negyedéves jelentésben nem fogunk hatalmas megugrást találni.

Az Apple és a Google a telefonpiac meghatározó vállalatai, mégis teljesen különböző piaci struktúrát követnek.

Az Apple prémium készülékekre fókuszál, ezeket fejleszti, gyártja, értékesíti megkérdőjelezhetetlen sikerrel.

Ezzel szemben a Google kézzelfogható tevékenysége egy kérdés köré épül: Mivel és mennyivel tudják növelni a keresőszolgáltatásuk látogatottságát? Bevételeik 90 százaléka innen származik. Ebből a szemszögből nézve

az Android szoftvertől kezdve a Youtube-ig mindent reklámszolgáltatásnak tekinthetünk,

amelynek csak idővel érezhetjük hatátát a piacon.

Azaz ha nem is számíthatunk 10 milliós eladási számokra, az Android, a rajta futó Google keresővel, idővel sokkal keresettebb lesz. Így az egymásra épülő hatások végül azt eredményezik, hogy még több ember nézi meg a Google hirdetéseit.

Láthatjuk, hogy a Google és az Apple konkurensek, de eltérő megoldásokat találnak a profitnövelés érdekében. A Nexus 6P és 5X telefonok kategóriájuk egyik legjobbjai, de vajon mennyivel fogják az Androidot idővel keresettebbé tenni? A válasz majd a részvényárfolyamban is tükröződik - vélekedik az Equilor elemző csapata.